Ogórki z curry to jeden z moich obowiązkowych zapasów na zimę. Są bardzo smaczne i okazują się świetnym dodatkiem do obiadu albo do kanapki. Przepis nie wymaga wiele pracy, dlatego polecam wszystkim leniuchom.

Ogórki z curry
Ogórki z curry

Składniki (porcja na 10 słoików 0,5 l):

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • liście selera (10 listków)
  • 2 duże cebule
  • paczka gorczycy
  • nieco ponad 2 l wody
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki octu
  • 5 łyżeczek soli
  • 5 łyżeczek przyprawy curry
Ogórki z curry
Ogórki z curry

Przygotowanie:

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na plastry. Przygotowujemy zalewę: wodę z octem, cukrem, solą i curry zagotowujemy w garnku i wystudzamy. Do wcześniej przygotowanych słoików wkładamy ogórki pokrojone w plastry, dorzucamy liść selera, plaster cebuli i po pół łyżeczki gorczycy na każdy słoik. Zalewamy przygotowaną, wystudzoną marynatą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *