Paprykarz domowy to prosty przepis dla wszystkich lubiących słynny paprykarz, ale w wersji zdrowszej i dużo bardziej smacznej. Bezglutenowy i bardzo sycący.

Paprykarz domowy

Najczęściej przygotowuję paprykarz domowy z makreli, ale można z każdej innej ryby, nie ma znaczenia i tak jest bardzo smaczny i zdrowy. Poza tym ja przygotowuję go więcej i pasteryzuję w słoikach przez 30 minut. Przechowuję w lodówce do miesiąca. W razie potrzeby otwieram i mam świeży paprykarz.

Paprykarz domowy

Składniki (na 4 słoiki 250 g):

  • 2 makrele wędzone
  • 250 g ryżu brązowego lub kaszy jaglanej
  • 3 małe cebule
  • 3 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • Pół łyżeczki ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 500 ml passaty pomidorowej lub domowego przecieru pomidorowego
  • Olej z pestek winogron do podsmażenia cebuli
  • 4 łyżki keczupu domowego
  • Szczypta soli i pieprzu wedle uznania
  • Pół szklanki wody

Paprykarz domowy

Przygotowanie:

Gotujemy ryż. W  międzyczasie obieramy makrele z ości. Pozostawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, siekamy cebulę na drobno, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i jeszcze chwilę podsmażamy. W tym czasie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewki oraz pietruszkę.

Paprykarz domowy

Wrzucamy na patelnię i mieszając z pozostałym składnikami na patelni podsmażamy. Doprawiamy papryką słodką i ostrą i dalej podsmażamy na wolnym ogniu. Dodajemy passate i keczup oraz cukier, dodatkowo dolewamy wody. Wsypujemy na patelnię ugotowany ryż oraz obrane makrele, mieszamy do połączenia składników W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę jeszcze podsmażamy i gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *