Sycąca, zdrowa i bardzo smaczna pasta rzodkiewkowo-jogurtowa. Idealna na lekką kolację, albo smaczne drugie śniadanie.

Wiosna i lato to czas wyjątkowych, świeżych dań warzywnych i owocowych. To także czas na dania szybkie w przygotowaniu, za niewielkie pieniądze a z wielką zawartością witamin i minerałów.

Rzodkiewka to małe warzywo, które ma w sobie moc zalet. Przede wszystkim to bardzo dobre źródło potasu, tak ważnego dla chorujących na serce i nadciśnienie tętnicze. Przydatna okaże się również dla tych, którzy mają problemy z wypadaniem włosów czy łamiącymi się paznokciami, bo zawiera sporo siarki. Ponadto wspomaga trawienie i łaknienie, jest pomocna przy niestrawności, ułatwia też pracę wątroby, wzmacnia jej oczyszczanie.

Pasta rzodkiewkowo-jogurtowa

Składniki (dla 4 osób):

  • 3 pęczki rzodkiewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mały jogurt grecki (lub bałkański)
  • Opcjonalnie łyżeczka musztardy rosyjskiej (lub w wersji kalorycznej majonezu)
  • Szczypior
  • Świeży koper
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziaren czarnuszki

Pasta rzodkiewkowo-jogurtowa

Przygotowanie:

Rzodkiewkę myjemy, pozbywamy się liści i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy na drobno lub także ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy na drobno.

Pasta rzodkiewkowo-jogurtowa

Dodajmy szczyptę soli i pieprzu oraz łyżeczkę czarnuszki. Na koniec dodajemy posiekany szczypior, posiekany koperek, jogurt i łyżeczkę musztardy rosyjskiej.

Pasta rzodkiewkowo-jogurtowa

Wszystko mieszamy. Pasta rzodkiewkowo-jogurtowa smakuje najlepiej ze świeżo upieczonym chlebem lub bagietką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *