Sezon na bakłażana w pełni. Niewątpliwą zaletą tego owocu jest jego niskokaloryczność, gdyż w 100 g bakłażana znajduje się około 20 kcal. Dziś gruszka miłości, bo tak nazywany jest też bakłażan, który uważany jest za afrodyzjak, w formie smacznej pasty z dodatkiem papryki. Na zdrowie!

Pasta z bakłażana i papryki
Pasta z bakłażana i papryki

Bakłażan to głównie woda. Wśród jego właściwości warto wymienić wysoką zawartość potasu, wapnia i magnezu, niezbędnych w prawidłowym funkcjonowania serca oraz układu nerwowego. Ale to także duża zawartość błonnika tak bardzo potrzebnego dla naszego układu pokarmowego.

Pasta z bakłażana i papryki
Pasta z bakłażana i papryki

Składniki (na słoik o pojemności 0,3 l):
• 2 małe bakłażany
• 2 papryki
• 1 pomidor
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• szczypta oregano i ziół prowansalskich
• 1 łyżeczka (najlepiej)domowego keczupu
• sól, pieprz do smaku

Pasta z bakłażana i papryki
Pasta z bakłażana i papryki

Przygotowanie:
Papryki i bakłażany dzielimy na pół, rozkładamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Po tym czasie obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion oraz końcówek. Pomidora także obieramy ze skórki. Bakłażany i papryki oraz pomidora umieszczamy na patelni na łyżce oliwy z oliwek i podsmażamy przez około 20 minut aby pozbyć się nadmiaru wody. Może się to wydłużyć w zależności od tego, jak soczysty był pomidor i bakłażany.
Po tym czasie odparowane składniki umieszczamy w misce, dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz keczup i blend ujemy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą oregano oraz ziół prowansalskich. idealnie smakuje z grzankami bądź ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *