Latem jest tyle możliwości tworzenia ciekawych i smacznych past idealnych do pieczywa. Poniżej przepis na jedną z nich – pasta z bobu i jajek z dodatkami. Lekka i zdrowa, świetny pomysł na kolację i śniadanie.

Pasta z bobu i jajek
Pasta z bobu i jajek

Składniki:

  • 500g bobu (po obraniu ze skórek będzie go około 300g)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • pęczek szczypiorku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta kurkumy
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Pasta z bobu i jajek
Pasta z bobu i jajek

Przygotowanie:

Wykonanie to przysłowiowa bułka z masłem. Bób gotujemy na miękko (około 20 minut pod przykryciem). Wystudzamy i obieramy ze skórek. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, jajka i kilka kropel soku z cytryny (aby bób zachował ładny, zielony kolor). Blendujemy na gładką masę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i posypujemy posiekanym świeżym szczypiorkiem. Pasta z bobu i jajek gotowa. Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *