Kolejna smaczna pasta, tym razem pasta z soczewicy. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania czy kolacji. Porcja dobrze przyswajalnego białka, witamin z grupy B, potasu, kwasu foliowego i taniny, która chroni organizm przed nowotworami. Świetna alternatywa dla mięsa.

Pasta z soczewicy
Pasta z soczewicy

Składniki:

  • 200g suchej soczewicy czerwonej
  • 4 pieczarki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory suszone w zalewie z oleju rzepakowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Szczypta czarnuszki
  • garść orzechów nerkowca
  • Sól, pieprz do smaku
Pasta z soczewicy
Pasta z soczewicy

Przygotowanie:

Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą w stosunku 2:1 i gotujemy przez 15 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Nerkowce namaczamy w wodzie. W międzyczasie pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na drobno. Podsmażamy na łyżeczce masła klarowanego. Cebulę siekamy na drobno, dorzucamy do pieczarek i jeszcze chwile podsmażamy.

Pasta z soczewicy
Pasta z soczewicy

W misce umieszczamy ugotowaną soczewicę, odsączone nerkowce, podsmażone pieczarki i cebulę, pomidory suszone, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz czarnuszkę i oliwę. Wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku, mieszamy. Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *