Pesto z bobu okazuje się najlepszą propozycją na obiad, gdy za oknem upał. Niezwykle szybko się je przygotowuje, jest bardzo zdrowe i ma mnóstwo składników odżywczych.

Bób jest jedną z tych roślin strączkowych, której nie powinniśmy sobie żałować. Ma bardzo dużo wartości odżywczych. Jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, a także żelaza, magnezu i miedzi. Pomaga w redukcji masy ciała, bo jest niskokaloryczny i sycący.

Pomaga też w walce z tak zwanym „złym” cholesterolem wiążąc kwasy żółciowe w jelicie grubym. Niestety, osoby chorujące na dne moczanową, nerki oraz choroby układu pokarmowego powinny go unikać. Podobnie chorujący na cukrzycę, gdyż ma wysoki indeks glikemiczny.

Pesto z bobu

Pamiętajmy aby nie gotować bobu zbyt długo, bo straci sporo witamin. Prawidłowo, w zależności od mocy palnika, powinno się go gotować od 12-15 minut w lekko osolonej wodzie.

Pesto z bobu

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego, obranego bobu
  • 1 szklanki listków bazylii
  • Garść natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki orzechów piniowych lub ziaren słonecznika
  • Opcjonalnie 3 łyżki startego parmezanu (u mnie bez, bo nie miałam w domu)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku

Pesto z bobu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera. Blendujemy tak długo aby uzyskać jednolitą masę. W razie gdyby pesto z bobu było za suche, można dodać nieco więcej oliwy z oliwek.

Pesto z bobu

Pesto z bobu wspaniale smakuje z makaronem, z grzankami lub samodzielnie jedzone. Ja z części przygotowałam obiad, w wersji z makaronem gryczanym. Resztę wykorzystam na kolację. Smacznego!

2 thoughts on “Pesto z bobu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *