Dziś przepis na pyszne danie obiadowe. Pieczarki faszerowane mielonym udźcem indyka. Indyk to chude mięso, więc mniej kaloryczne, idealnie nadaje się do tego dania. Szybkie w wykonaniu, efektowne i naprawdę bardzo smaczne.
Składniki (na około 20 sztuk pieczarek, wszystko kwestia wielkości):
- 20 pieczarek dość dużych
- 600 g mięsa mielonego z udźca z indyka
- 2 jajka
- bułka tarta do obtoczenia
- pół cebuli drobno posiekanej
- przyprawy: pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki papryki slodkiej mielonej, łyżeczka oregano, łyżeczka ziół prowansalskich, pół łyżeczki rozmarynu
Przygotowanie:
Mięso mielone doprawiamy przyprawami, dodajemy cebulę, jajko. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Pieczarki obieramy i pozbawiamy nóżek. Do wnętrza nakładamy mięsą mielone w takiej ilości aby uformować małą kulkę. Całość obtaczamy w bułce tartej i rozmąconym jajku. Podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości oleju tak, aby zachować formę. Po podsmażeniu wszystkich faszerowanych pieczarek układamy je w naczyniu żroodpornym i wkładamy do piekarnika na około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (dolne plus górne grzanie). Podajemy na przykład z brązowym ryżem, tak jak u mnie, ale można również z salatką lub same. Smacznego!