Pieczone naleśniki piernikowe to propozycja, którą warto włączyć do repertuaru śniadaniowego. Warto poznać ten przepis i skusić się na jego wykorzystanie do zrobienia pysznego śniadania.

Przepis na pieczone naleśniki zaczerpnęłam z jednej z moich ulubionych książek kulinarnych „Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu”,  autorstwa Deb Perelman, którą to książkę serdecznie polecam.

Pieczone naleśniki piernikowe

Naleśniki są dużo bardziej lekkie, bo nie są smażone na oleju. Mają cudowny aromat piernikowy i łatwo się je przygotowuje. Wystarczy kilka składników i kilka minut aby cieszyć się pofalowanym  i chrupiącym naleśnikiem,  po prostu niebo w gębie.

Pieczone naleśniki piernikowe

Składniki  (1 naleśnik o średnicy 23 cm dla 1-2 osób):

  • 2 duże jajka
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru
  • 1/3 szklanki mąki (40 g)
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
  • Szczypta mielonych goździków
  • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki masła (30 g)
  • Dodatkowo: ulubione owoce, cukier puder, syrop klonowy lub powidła domowej roboty

Pieczone naleśniki piernikowe

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Jajka mieszamy w blenderze aż do momentu uzyskania jasnego koloru. Dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i cukru pudru i mieszamy  do momentu osiągnięcia gładkiej konsystencji.

Pieczone naleśniki piernikowe

W okrągłym naczyniu żaroodpornym roztapiamy masło i rozprowadzamy je równomiernie po całym naczyniu, także dokładnie po bokach.

Pieczone naleśniki piernikowe

Do tak przygotowanego naczynia wlewamy ciasto i pieczemy przez 15-18 minut. Wykładamy naleśnik na talerz, podajemy z cukrem pudrem, owocami lub dowolnymi ulubionymi składnikami.

Pieczone naleśniki piernikowe

Smacznego!

2 thoughts on “Pieczone naleśniki piernikowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *