Lekki, prosty, szybki, smaczny obiad, zwłaszcza kiedy budujemy masę mięśniową, bomba białkowa się przyda. Ponadto pierś z indyka ma bardzo mało tłuszczu, więc przy diecie wspomagającej odchudzane w sam raz.

Pierś z indyka gotowana na parze z fasolką szparagową
Pierś z indyka gotowana na parze z fasolką szparagową

Pierś z indyka łatwo przesuszyć, więc trzeba uważać na czas obróbki, aby nie przedobrzyć. Lubię wcześniej ją zamarynować. Zdecydowanie ma intensywniejszy smak, a zioła i przyprawy dobrze wpływają na pracę układu pokarmowego. Zamarynować wystarczy parę godzin wcześniej.

Składniki (na 4 porcje):

  • Pół kilograma piersi z indyka
  • Łyżeczka musztardy kieleckiej
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, papryka słodka mielona, chilli, oregano
  • 400 g fasolki szparagowej żółtej

Na sos koperkowo-marchewkowy:

  • 2 łyżki siekanego koperku (może być też mrożony)
  • ¼ l rosołu bądź wywaru warzywnego
  • Pół małej cebuli posiekanej na drobno
  • 2 łyżki śmietany
  • Marchewka
  • Łyżka masła

Przygotowanie:

Pierś z indyka kroimy na plastry i nacieramy przyprawami i musztardą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zostawiamy na parę godzin w lodówce. Po tym czasie wrzucamy do garnka, u mnie szybkowaru i gotujemy na parze przez 10 minut. Fasolkę szparagową (u mnie mrożona) także wrzucamy do garnka i gotujemy na parze przez 5-7 minut.

Sos: posiekany koperek wrzucamy do rosołu, podobnie cebulę i marchewkę, którą wcześniej obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Na koniec dodajemy masło i śmietanę i blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Pierś z indyka gotowana na parze z fasolką szparagową
Pierś z indyka gotowana na parze z fasolką szparagową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *