To niezwykle aromatyczne danie i pomimo chipsa z prosciutto crudo nie jest bardzo kaloryczne. Wszystko przyrządzone w piekarniku. Mało pracy, a efekt powalający. Polecam – pierś z indyka w sosie chimichurri, chipsem z prosciutto crudo i warzywami.

Pierś z indyka w sosie chimichurri, chipsem z prosciutto crudo i warzywami
Pierś z indyka w sosie chimichurri, chipsem z prosciutto crudo i warzywami

Składniki (porcja dla 4 osób):
• około 0,5 kg piersi z indyka
• 4 małe cukinie
• 12 małych ziemniaków
• łyżeczka masła klarowanego
• łyżeczka soku z cytryny
• sól, pieprz, pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
• 2 ząbki czosnku
• łyżka oliwy z oliwek
• 4 plastry szynki prosciutto crudo
• 2 liście laurowe
• szczypta oregano

Pierś z indyka w sosie chimichurri, chipsem z prosciutto crudo i warzywami
Pierś z indyka w sosie chimichurri, chipsem z prosciutto crudo i warzywami

Na sos:
• średniej wielkości pęczek świeżej natki pietruszki
• 2 garści świeżego oregano
• 1 garść świeżej kolendry
• mała papryczka chilli
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• 1 łyżka octu winnego
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
• sól, pieprz do smaku

Pierś z indyka w sosie chimichurri, chipsem z prosciutto crudo i warzywami
Pierś z indyka w sosie chimichurri, chipsem z prosciutto crudo i warzywami

Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania ziemniaków. Myjemy je, dzielimy na mniejsze części. Cukinię myjemy i także kroimy na mniejsze kawałki. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 190 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie oraz termoobieg). Ziemniaki i cukinię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, nakrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek, solimy, posypujemy oregano, dodajemy liście laurowe. Wszystko mieszamy i wkładamy na około 45 minut do piekarnika.
W tym czasie przygotowujemy mięso. Pierś z indyka myjemy, skraplamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz papryka słodką, mieloną. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Po około 15 minutach obsmażamy na patelni na łyżce masła z każdej strony i powrotem wrzucamy do naczynia żaroodpornego, które wkładamy do piekarnika na około 20 minut, czyli w połowie pieczenia warzyw, które wcześniej umieściliśmy. Może się zdarzyć, że mięso będzie potrzebowało nieco więcej czasu, ale wszystko zależy od tego, jak gruby filet kupiliśmy. W takiej sytuacji najlepiej po wyznaczonym czasie wyjąć mięso, rozkroić je na pół i sprawdzić, czy nie jest surowe. Jeśli tak, wrzucamy jeszcze na 10 minut do piekarnika.
W międzyczasie robimy sos chimichurri. Zioła myjemy, obieramy z łodyg listki i umieszczamy w malakserze, dodajemy czosnek, oliwę, ocet, papryczkę chilli bez pestek oraz przyprawy. Wszystko miksujemy.

Pierś z indyka w sosie chimichurri, chipsem z prosciutto crudo i warzywami
Pierś z indyka w sosie chimichurri, chipsem z prosciutto crudo i warzywami

Gdy warzywa i mięso będą gotowe, układamy je na talerzu. Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem chimichurri. Na patelni po obsmażaniu mięsa rozkładamy plastry szynki prosciutto crudo i podsmażamy z dwóch stron, aż wytopi się tłuszcz, trwa to chwilę. Chipsy układamy na talerzu z warzywami i mięsem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *