Tradycyjnie obiad na szybko, gdy za oknem piękna pogoda, na obiad jest niewiele czasu. Dziś pierś z indyka w sosie pomidorowo-ziołowym podana z bardzo zdrową kaszą jaglaną.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 600 g fileta z piersi indyka
- płaska łyżka oleju kokosowego
- Przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka czerwonej papryki słodkiej mielonej, pół łyżeczki rozmarynu, pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego, 1/3 łyżeczka curry, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe
- szklanka przecieru pomidorowego
- szklanka wody
- pół szklanki mleka
- świeża pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Pierś z indyka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju kokosowym (samo zdrowie), dodajemy przyprawy oprócz soli i pieprzu i cały czas mieszając chwilę (około 5 minut) podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, wodę i wszystko dusimy około 25 minut. Po tym czasie dodajemy mleko.
Gdy sos jest za gęsty można trochę więcej, z kolei gdy za rzadki możemy dodać nieco siemienia lnianego roztartego w moździerzu. Wszystko jeszcze chwilę gotujemy i doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Podajemy z kaszą jaglaną i świeżo posiekaną pietruszką. Smacznego!