Placki porowe to danie bardzo aromatyczne. Poza tym są równie pyszne jak placki ziemniaczane, którym wydaje się, że mało które mogą dorównać.

Pora na pora, dlaczego warto włączyć go do diety? Przede wszystkim to afrodyzjak, ciężko w to uwierzyć, zwłaszcza jeśli pomyślimy o zapachu, który zawdzięcza wysokiej zawartości olejków eterycznych.

Por jest niskokaloryczny, dlatego polecany jest wszystkim dbającym o smukłą sylwetkę, a poza tym to skarbnica zdrowych składników odżywczych. Sporo witaminy C, witamin z grupy B, a także żelaza i białka. Działa silnie bakteriobójczo i odtruwająco, także wspomaga wątrobę po wypiciu nadmiaru alkoholu. Okazuje się przydatny przy wszelkich problemach żołądkowych, niestrawności czy zaparciach, a także przy pasożytach układu pokarmowego i chorobach układu moczowego.

Placki z pora to dobry pomysł na wykorzystanie tego warzywa, nie są ciężkostrawne, bo przygotowuje się je w piekarniku. Sprawdzą się więc jako posiłek obiadowy czy kolacyjny, albo jako przekąska.

 

Placki porowe

 

Składniki (na 10 sztuk placków o średnicy 5 cm):

  • 3 duże pory
  • ½ łyżeczki soli plus sól do posolenia wody
  • 30 g mąki pszennej bio typ 550
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • pół łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, mielonej
  • 1 dużo jajko
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Sos jogurtowo-cytrynowy

  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Świeży szczypior i natka pietruszki (dowolna ilość)

Placki porowe

Przygotowanie:

Odkrawamy od pora zieloną część, pozostawiamy białą i jasnozieloną. Część białą i jasnozieloną siekamy na drobno, myjemy na durszlaku, odsączamy z nadmiaru wody. Zagotowujemy wodę w garnku, delikatnie solimy, wrzucamy pokrojone pory i gotujemy przez około 5 minut.

Placki porowe

Następnie odcedzamy, pozostawiamy do wystygnięcia i suszymy na ręczniku papierowym. W dużej misce wysuszony, posiekany por łączymy z jajkiem, solą, pieprzem, papryką i mąką. Mieszamy na gładką masę.

Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). W tym czasie na patelni podgrzewamy olej i dużą łyżką stołową (po 1 łyżce na placek) nakładamy masę porową. Smażymy z dwóch stron przez około 5 minut, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy usmażymy wszystkie placki, blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut.

Placki porowe

Podajemy z sosem jogurtowo-cytrynowym, który przygotowujemy przez zmieszanie wszystkich składników. Placki porowe gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *