Placki z dyni to świetna propozycja na szybkie śniadanie czy obiad. Proste w przygotowaniu, niskokaloryczne, a do tego bardzo smaczne.
Kolejny przepis z wykorzystaniem jednego z moich ulubionych warzyw, czyli dyni. Dynia to źródło wielu witamin, jak witamina C, A, E, K i minerałów, jak wapń, cynk, magnez, żelazo, fosfor, potas. To dobre źródło beta karotenu, przeciwutleniacza hamującego rozwój wolnych rodników, a do tego ten słoneczny kolor. Dynia pod każdą postacią obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga funkcjonowanie wzroku, przyda się na problemy z prostatą i wspomoże profilaktykę przeciwnowotworową.
Przepis pochodzi z inspiracji przepisu na blogu Kwestia Smaku.
Składniki:
- 200 g puree z upieczonej dyni
- 2 jajka (można użyć miksturę z siemienia lnianego)
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego
- 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Dodatkowo powidła, cynamon, cukier puder lub serek do wyboru
Przygotowanie:
Dynię bez obierania kroimy na kawałki, pozbywamy się pestek, które można ususzyć i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Dynia ma być miękka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy blenderem na puree. Gdy dynia jest zbyt wodnista można ją odcisnąć z nadmiaru wody.
W misce mieszamy puree z jajkami, olejem i cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. W razie problemów, gdyby ciasto było za gęste można dodać odrobinę jogurtu naturalnego.
Rozgrzewamy patelnię, którą można, ale nie trzeba smarować za pomocą pędzelka olejem (ja smażyłam na suchej) i nakładamy po jednej łyżce ciasta. Smażymy z dwóch stron po około 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Placki trochę urosną. Przed podaniem placki z dyni posypujemy cukrem pudrem lub cynamonem. Z danej masy powstanie około 15 placków. Smacznego!