Placuszki jogurtowe, śniadaniowe to propozycja na szybkie i pyszne śniadanie na słodko. Świetnie smakują ze świeżymi owocami, syropem klonowym czy po prostu z cukrem pudrem.

Tradycyjne kanapki mogą się schować przy placuszkach jogurtowych, śniadaniowych. Przygotowywane z mąki pełnoziarnistej są pysznym i zdrowym pomysłem na śniadanie, po którym nie będziemy mieli wyrzutów sumienia z powodu nadmiaru pustych kalorii.

Placuszki jogurtowe, śniadaniowe

Składniki  (na 12 sztuk):

  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki erytrolu bądź cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć lub dodać cukier z prawdziwą wanilią)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • Olej kokosowy do smażenia (bardzo niewiele)

Przygotowanie:

W pierwszej misce łączymy ze sobą suche składniki, tzn. mąkę pełnoziarnistą, sodę. W drugiej misce miksujemy jaja z cukrem bądź erytrolem, cukrem z prawdziwą wanilią lub ekstraktem waniliowym do połączenia składników. Następnie dodajemy jogurt naturalny a na końcu zawartość pierwszej miski, a więc mąkę wymieszaną z sodą. Całość mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitej masy.

Placuszki jogurtowe, śniadaniowe

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego i za pomocą łyżki nakładamy 3 placki. Smażymy z obu stron po dwie minuty.

Placuszki jogurtowe, śniadaniowe

Placuszki jogurtowe, śniadaniowe gotowe. Podajemy z syropem klonowym, ze  świeżymi owocami lub z innymi, ulubionymi składnikami. Równie dobrze smakują nawet po wystudzeniu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *