Z cyklu: niewiele czasu, dokuczliwy głód, świeżo zakupiona ryba;) Polędwica z dorsza, to pomysł na szybki obiad. Panierować można w mące, bułce tartej, ale płatki owsiane to dopiero smaczna i zdrowa panierka.

Ryba panierowana w płatkach owsianych
Ryba panierowana w płatkach owsianych

Składniki (dla dwóch osób):

  • 600 g świeżej polędwicy z dorsza
  • Szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • Pół cytryny
  • Sól, pieprz
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • 2 łyżki posiekanego świeżego lub mrożonego koperku
  • Pół szklanki śmietany 12 procentowej
  • Pół szklanki wody
  • Pół łyżeczki chrzanu
  • Dowolne warzywa do podania z rybą

Rybę kroimy na 2 porcje, można na więcej ale mniejszych kawałków. Myjemy i wycieramy do sucha. Nastepnie rybę dokładniemy solimy i nacieramy pieprzem zdwóch stron, polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy talerze: jeden z panierką – bułka tarta wymieszana z płatkami, a drugi z rozmąconym jajkiem. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni.

Rybę obtaczamy w suchych składnikach, następnie w jajku i znów w suchych składnikach i układamy na patelni. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i układamy w małym naczyniu żaroodpornym.

Włączamy piekarnik i ustawiamy na temperaturę 170 stopni Celsjusza (górne plus dolne grzanie i termoobieg). Przygotowujemy sos: śmietanę i wodę mieszamy, dodajemy jeszcze koperek, sól i pieprz do smaku oraz chrzan, dokładnie łączymy składniki i zalewamy otrzymaną mieszaniną rybę w naczyniu żaroodpornym.

Wstawiamy do piekarnika na 15 minut i zapiekamy. Polędwica z dorsza naprawdę jest pyszna. U mnie podana z warzywami: głównie groszek zielony i resztka mieszanki mrożonych warzyw na patelnię. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *