W sezonie letnim na obiad warto przygotować  bardzo smaczne pomidory faszerowane kaszą jaglaną. Danie proste w wykonaniu, smaczne i aromatyczne, a przy tym o niskiej kaloryczności.

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną
Pomidory faszerowane kaszą jaglaną

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 4 duże pomidory
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka masła klarowanego
  • pół kostki sera feta
  • listki świeżej bazylii
  • łyżeczka oliwy z oliwek do nasmarowania naczynia
Pomidory faszerowane kaszą jaglaną
Pomidory faszerowane kaszą jaglaną

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, odcinamy górę pomidora (czapeczkę) i zostawiamy. Wnętrze pomidorów wydrążamy łyżką. Polecam do tej czynności łyżkę do lodów. Zawartość środka zostawiamy w miseczce. Kaszę gotujemy na sypko, tzn. na jedną szklankę kaszy stosujemy 2,5 szklanki wody, gotujemy pod przykryciem z dodatkiem soli i łyżeczki oleju przez 12 minut, a później zostawiamy jeszcze na 15 minut pod przykryciem.

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną
Pomidory faszerowane kaszą jaglaną

Na patelni rozgrzewamy masło, cebulę kroimy na drobno, podsmażamy, w tym czasie obieramy pieczarki, które kroimy w talarki. Dorzucamy na patelnię i podsmażamy razem z cebulą aż do zarumienienia. Na koniec dodajemy kaszę jaglaną oraz wydrążone wnętrza pomidorów. Doprawiamy delikatnie pieprzem oraz szczyptą soli i wszystko razem mieszamy. Faszerujemy pomidory, na wierzchu posypujemy serem typu feta pokruszonym na drobno, przykrywamy końcówkami pomidora pozostawionymi wcześniej.  Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, układamy w nim pomidory i wstawiamy je na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem posypujemy listkami świeżej bazylii. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *