W sezonie letnim na obiad warto przygotować bardzo smaczne pomidory faszerowane kaszą jaglaną. Danie proste w wykonaniu, smaczne i aromatyczne, a przy tym o niskiej kaloryczności.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 4 duże pomidory
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 8 pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- łyżka masła klarowanego
- pół kostki sera feta
- listki świeżej bazylii
- łyżeczka oliwy z oliwek do nasmarowania naczynia
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, odcinamy górę pomidora (czapeczkę) i zostawiamy. Wnętrze pomidorów wydrążamy łyżką. Polecam do tej czynności łyżkę do lodów. Zawartość środka zostawiamy w miseczce. Kaszę gotujemy na sypko, tzn. na jedną szklankę kaszy stosujemy 2,5 szklanki wody, gotujemy pod przykryciem z dodatkiem soli i łyżeczki oleju przez 12 minut, a później zostawiamy jeszcze na 15 minut pod przykryciem.
Na patelni rozgrzewamy masło, cebulę kroimy na drobno, podsmażamy, w tym czasie obieramy pieczarki, które kroimy w talarki. Dorzucamy na patelnię i podsmażamy razem z cebulą aż do zarumienienia. Na koniec dodajemy kaszę jaglaną oraz wydrążone wnętrza pomidorów. Doprawiamy delikatnie pieprzem oraz szczyptą soli i wszystko razem mieszamy. Faszerujemy pomidory, na wierzchu posypujemy serem typu feta pokruszonym na drobno, przykrywamy końcówkami pomidora pozostawionymi wcześniej. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, układamy w nim pomidory i wstawiamy je na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem posypujemy listkami świeżej bazylii. Smacznego!