Dziś przepis z kategorii obiad mięsny, a konkretnie prosty gulasz cielęcy podany z ziemniakami i marchewką gotowanymi na parze.

Prosty gulasz cielęcy
Prosty gulasz cielęcy

Składniki (porcja dla 2-3 osób):
• około 0,5 kg udźca cielęcego
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki mąki
• 2 szklanki wody
• 1 łyżka masła klarowanego
• 1 łyżka śmietany 12 procent
• 1 łyżeczka siemienia lnianego
• 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe
• sól, pieprz do smaku

Prosty gulasz cielęcy
Prosty gulasz cielęcy

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W niewielkim rondlu rozgrzać masło, podsmażyć na nim czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso oprószyć delikatnie mąką i wrzucić na patelni, chwilę obsmażyć z każdej strony. Podlać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości, przez około godzinę. Tuż przed końcem dodać siemię lniane i śmietanę oraz doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Podawać z ziemniakami i marchewką ugotowanymi na parze lub z wody. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *