Pstrąg z piekarnika to najlepsze danie, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku. Pstrąg ma wiele zalet zdrowotnych, gdyż z dostępnych ryb słodkowodnych ma największą ilość kwasów Omega-3, które ważne są w profilaktyce chorób serca i układu krążenia, dużo witamin z grupy B,  a poza tym jest bardzo dietetyczna.

Pstrąg z piekarnika
Pstrąg z piekarnika

Składniki (porcja dla 2 osób):
• 2 świeże i wypatroszone pstrągi
• pęczek świeżego koperku
• 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
• po pół łyżeczki rozmarynu, tymianku i cząbru
• 1 cytryna
• gałązka świeżego rozmarynu
• oliwa z oliwek
• sól, pieprz
Dodatkowo warzywa mrożone na patelnię bądź sezonowe dostępne świeże. U mnie ziemniaki i marchewka.

Pstrąg z piekarnika
Pstrąg z piekarnika

Przygotowanie:
Rybę dokładnie myjemy, osuszamy i polewamy sokiem z połowy cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przyprawy (oprócz soli i pieprzu), czosnek, świeżo posiekany koperek, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Po chwili mieszanką faszerujemy rybę w środku. Pozostałą połowę cytryny kroimy w plastry, które wkładamy w rybę. Rybę solimy i pieprzymy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Obok ryby rozkładamy mieszankę mrożonych warzyw lub świeże obrane i pokrojone na małe kawałki oraz gałązkę rozmarynu.

Pstrąg z piekarnika
Pstrąg z piekarnika

Całość polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza (opcja dolne plus górne grzanie i termoobieg) na około 30 minut (przy większych pstrągach, przy mniejszych chwilę krócej). Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *