Danie bezmięsne, bardzo pożywne i energetyczne, a przy tym niezwykle aromatyczne – quinoa i kasza bulgur z pieczonymi warzywami.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 100 g kaszy bulgur
- 50 g czerwonej komosy ryżowej (quinoa)
- 1 duża cukinia pokrojona na mniejsze kawałki
- 1 papryka czerwona pokrojona na pół
- 10 bulw topinambur obranych
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 czerwone cebule podzielone na pół
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki pesto bazyliowego
- ser grana padano do posypania
- garść posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, świeży bądź suszony rozmaryn
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy umyte warzywa, z wierzchu smarujemy je oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem i solą i pieczemy przez 25 minut w piekarniku. W międzyczasie gotujemy quinoa oraz kaszę bulgur.
Warzywa po upieczeniu wykładamy z piekarnika na miskę, zlewamy także sok powstały z pieczenia. Gdy ostygną kroimy na mniejsze kawałki (oprócz pomidorków koktajlowych), z papryki zdejmujemy skórę i także kroimy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni łączymy ze sobą komosę ryżową oraz kaszę bulgur, a następnie warzywa. Sok z pieczenia warzyw mieszamy z 4 łyżkami oliwy z oliwek oraz pesto.
Pesto można zrobić samemu: 1 pęczek listków bazylii (listki oberwane z 1 doniczki, 1/2 ząbka czosnku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki orzeszków piniowych lub pestek dyni, 2 łyżki tartego parmezanu, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, świeżo zmielony pieprz ). Orzeszki piniowe lub pestki dyni podprażamy na suchej, gorącej patelni. Przesypujemy do blendera lub malaksera. Dodajemy bazylię, czosnek, sok z cytryny, parmezan oraz oliwę z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy na gładką masę. Gdyby pesto było zbyt gęste można dodać więcej oliwy.
Mieszaninę pesto, oliwy z oliwek i z soku z pieczenia dolewamy do składników na patelni. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem. Posypujemy natką pietruszki. Chwilę podgrzewamy na patelni. Przed podaniem posypujemy świeżo startym serem. Smacznego!