Danie bezmięsne, bardzo pożywne i energetyczne, a przy tym niezwykle aromatyczne – quinoa i kasza bulgur z pieczonymi warzywami.

Quinoa i kasza bulgur z pieczonymi warzywami
Quinoa i kasza bulgur z pieczonymi warzywami

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 100 g kaszy bulgur
  • 50 g czerwonej komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 duża cukinia pokrojona na mniejsze kawałki
  • 1 papryka czerwona pokrojona na pół
  • 10 bulw topinambur obranych
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 czerwone cebule podzielone na pół
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki pesto bazyliowego
  • ser grana padano do posypania
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, świeży bądź suszony rozmaryn
Quinoa i kasza bulgur z pieczonymi warzywami
Quinoa i kasza bulgur z pieczonymi warzywami

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy umyte warzywa, z wierzchu smarujemy je oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem i solą i pieczemy przez 25 minut w piekarniku. W międzyczasie gotujemy quinoa oraz kaszę bulgur.

Quinoa i kasza bulgur z pieczonymi warzywami
Quinoa i kasza bulgur z pieczonymi warzywami

Warzywa po upieczeniu wykładamy z piekarnika na miskę, zlewamy także sok powstały z pieczenia. Gdy ostygną kroimy na mniejsze kawałki (oprócz pomidorków koktajlowych), z papryki zdejmujemy skórę i także kroimy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni łączymy ze sobą komosę ryżową oraz kaszę bulgur, a następnie warzywa. Sok z pieczenia warzyw mieszamy z 4 łyżkami oliwy z oliwek oraz pesto.

Pesto można zrobić samemu: 1 pęczek listków bazylii (listki oberwane z 1 doniczki, 1/2 ząbka czosnku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki orzeszków piniowych lub pestek dyni, 2 łyżki tartego parmezanu, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, świeżo zmielony pieprz ). Orzeszki piniowe lub pestki dyni podprażamy na suchej, gorącej patelni.  Przesypujemy do blendera lub malaksera. Dodajemy bazylię, czosnek, sok z cytryny, parmezan oraz oliwę z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy na gładką masę. Gdyby pesto było zbyt gęste można dodać więcej oliwy.

Mieszaninę pesto, oliwy z oliwek i z soku z pieczenia dolewamy do składników na patelni. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem. Posypujemy natką pietruszki. Chwilę podgrzewamy na patelni. Przed podaniem posypujemy świeżo startym serem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *