Pierogi z różnych zakątków świata, z każdym farszem uwielbiam. Dziś propozycja prosto z Włoch , pierogi ravioli ze szpinakiem i ricottą. Smaczna propozycja dla wszystkich lubiczów szpinaku i pierogów.

 

Ravioli ze szpinakiem i ricottą
Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Składniki (na około 35 pierogów):
na ciasto
• 250 g mąki pszennej
• 125 g gorącej wody
• 4 łyżki oleju
• 1 jajko
• szczypta soli

Ravioli ze szpinakiem i ricottą
Ravioli ze szpinakiem i ricottą

na farsz
• 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego
• 200 g sera ricotta
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka masła klarowanego
• sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Wodę gotujemy, chwile studzimy i jeszcze gorącą wlewamy do mąki. Mieszamy łyżką, dodajemy sól i po około 5 minutach jajko. Na koniec łyżki oleju i wyrabiamy rękoma, ale wyrabiamy naprawdę krótko, aż do uzyskania jednolitej masy ciasta. Zostawiamy je na około pół godziny przykryte ścierką, tak aby ciasto się rozluźniło.

Ravioli ze szpinakiem i ricottą
Ravioli ze szpinakiem i ricottą

W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy szpinak umyty i odsączony z wody. Smażymy przez około 10 minut. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz ser ricotta. Na koniec solimy i dodajemy świeżo zmielony pieprz. Po zdjęciu z kuchenki blendujemy na gładką masę.

Ravioli ze szpinakiem i ricottą
Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Ciasto odrywamy po kawałku, a resztę zostawiamy pod ścierką, aby się nie przesuszało.Rozwałkowujemy, wykrawamy 2 prostokąty jednakowych rozmiarów, na jednym z nich w równych odstępach układamy farsz. Na całość nakładamy drugi prostokąt, wokół punktów z farszem dociskamy ciasto aby się zlepiło i radełkiem bądź nożem odcinamy kwadraty pierogów ravioli.

Ravioli ze szpinakiem i ricottą
Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy ze świeżo startym parmezanem i łyżeczką masła. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *