Po bardzo wyczerpującym tygodniu, czas na gotowanie i pieczenie. Dziś na osłodę i jesienny nastrój będą rogaliki drożdżowe ze śliwkami. Łatwe, niezwykle efektownie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej. Polecam!

Rogaliki drożdżowe ze śliwkami
Rogaliki drożdżowe ze śliwkami

Składniki (porcja na około 30 rogalików):
• 1/4 szklanki mleka (ciepłego)
• 5 łyżek cukru trzcinowego
• 1 kostka masła (wcześniej należy wyjąć je z lodówki aby było miękkie)
• 50 g drożdży
• 2 jajka
• 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
• około kilogram słodkich śliwek (może być też budyń, powidła, jabłka lub inne owoce)

Rogaliki drożdżowe ze śliwkami
Rogaliki drożdżowe ze śliwkami

Przygotowanie:
W misce mieszamy ze sobą mleko, drożdże, cukier trzcinowy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy cukier waniliowy, ekstrakt z wanilii, masło i ucieramy. Po chwili dodajemy jajka i po szklance mąki. Chwilę wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia około 15 minut.

Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy części i na niewielkiej ilości mąki rozwałkowujemy każdą. Kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt, na jego podstawie kładziemy po śliwce (gdy są za kwaśne na każdą dajemy troszkę cukru) i zwijamy. Układamy na blachę z papierem do pieczenia i zostawiamy chwilę do wyrośnięcia. Każdy rogalik na wierzchu smarujemy rozmąconym białkiem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza (opcja dolne plus górne grzanie) przez 20 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *