Za oknem skwar, nie ma nic lepszego i bardziej chłodzącego niż arbuz, dlatego dziś idealna na lato sałatka z arbuzem i serem feta, z dodatkiem świeżej mięty i dressingiem cytrynowym. Pomysł zaczerpnięty z jednej z warszawskich miejscówek godnych polecenia latem – Stacji Mercedes.

Sałatka z arbuzem i serem feta
Sałatka z arbuzem i serem feta

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • arbuz (około 1,5 szklanki arbuza pokrojonego w małą kostkę)
  • kiełki na patelnię (około 150g) – u mnie dziś wyjątkowo kiełki lucerny
  • 2 garści rukoli
  • kostka sera feta
  • 2 garści prażonych orzechów włoskich (orzechów nigdy nie za wiele)
  • garść liści świeżej mięty
  • przyprawy: pieprz, szczypta bazylii
  • na dressing: sok z 1 cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pół łyżeczki miodu

 

Sałatka z arbuzem i serem feta
Sałatka z arbuzem i serem feta

 

Przygotowanie:

Ze składników na dressing przygotowujemy sos. Kiełki podprażamy na patelni, podobnie orzechy włoskie. W dużej misce umieszczamy umytą i osuszoną rukolę, ser feta pokrojony w kostkę, arbuza pokrojonego w kostkę, później orzechy włoskie i kiełki, doprawiamy pieprzem, bazylią i świeżymi liśćmi mięty. Na koniec wszystko polewamy dressingiem i gotowe. Sałatka pysznie smakuje z pieczywem czosnkowym z pełnego ziarna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *