Za oknem skwar, nie ma nic lepszego i bardziej chłodzącego niż arbuz, dlatego dziś idealna na lato sałatka z arbuzem i serem feta, z dodatkiem świeżej mięty i dressingiem cytrynowym. Pomysł zaczerpnięty z jednej z warszawskich miejscówek godnych polecenia latem – Stacji Mercedes.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- arbuz (około 1,5 szklanki arbuza pokrojonego w małą kostkę)
- kiełki na patelnię (około 150g) – u mnie dziś wyjątkowo kiełki lucerny
- 2 garści rukoli
- kostka sera feta
- 2 garści prażonych orzechów włoskich (orzechów nigdy nie za wiele)
- garść liści świeżej mięty
- przyprawy: pieprz, szczypta bazylii
- na dressing: sok z 1 cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pół łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Ze składników na dressing przygotowujemy sos. Kiełki podprażamy na patelni, podobnie orzechy włoskie. W dużej misce umieszczamy umytą i osuszoną rukolę, ser feta pokrojony w kostkę, arbuza pokrojonego w kostkę, później orzechy włoskie i kiełki, doprawiamy pieprzem, bazylią i świeżymi liśćmi mięty. Na koniec wszystko polewamy dressingiem i gotowe. Sałatka pysznie smakuje z pieczywem czosnkowym z pełnego ziarna.