Sałatki to mój zdecydowanie ulubiony rodzaj jedzenia. Są pożywne, smaczne i szybkie do zrobienia. Ostatnio mój faworyt to sałatka z czarnym makaronem, jajkiem i rukolą.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 2 garści rukoli
- 125g makaronu czarnego (z ryżu jaśminowego)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek
- 6 pomidorów suszonych w zalewie oleju
- pół małego, ugotowanego kalafiora
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Rukolę myjemy i wrzucamy do miski. Na rukolę rozrzucamy makaron. Na makaron ogórek pokrojony w plastry, a dalej warstwami rozdrobnionego tuńczyka, pomidorki koktajlowe podzielone na pół, kalafior podzielony na mały kawałki i na końcu jajka podzielone na 4 części. Całość polewamy sosem z suszonych pomidorów i oliwy z oliwek zblendowanych razem i posypujemy szczyptą soli. Smacznego!