Sałatka z dyni, szpinaku i sera halloumi to pomysł na jesienną, aromatyczną sałatkę, która zachwyca zapachem pomarańczy, pieczonej dyni i chrupkością orzechów włoskich oraz marchewki.
Sałatka z dyni, szpinaku i sera halloumi bardzo dobrze nadaje się jako danie kolacyjne lub do pracy. Prosta w przygotowaniu, pełna cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, idealna na jesienną chandrę, doskonała na poprawę odporności.
Dynia to dużo witaminy A, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, potasu, wapnia i fosforu, a także błonnika i białka. Szpinak to źródło beta-karotenu, żelaza, witaminy C, kwasu foliowego i potasu. Dodatkowo fioletowa marchewka bogata w antocyjaninę, przeciwutleniacz działający antynowotworowo, poza tym wpływa dobrze na trawienie, obniża poziom cukru we krwi, działa silnie przeciwmiażdżycowo i orzechy włoskie, o których zaletach nie trzeba chyba pisać. Bomba zdrowia!
Składniki (dla 4-5 osób):
- ¼ niewielkiej dyni piżmowej (może być inna odmiana)
- Pół papryki czerwonej
- Pół papryki żółtej
- Pół marchewki fioletowej (może być pomarańczowa)
- 100 g szpinaku
- 5 orzechów włoskich
- Kostka sera halloumi
- ¼ szklanki kaszy gryczanej palonej
- Sok z 1 pomarańczy
- Na dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka octu jabłkowego, mały kawałek papryki chilli posiekanej na bardzo drobno
- 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania dyni, którą obieramy, pozbywamy się miąższu, kroimy na kawałki i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie) przez 15 minut. W tym czasie gotujemy ¼ szklanki kaszy gryczanej w ½ szklanki lekko osolonej wody przez 10 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. Wyciągamy dynię z piekarnika i także pozostawiamy do wystygnięcia.
Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy do dużej miski, w której będzie podawana sałatka. Na szpinaku rozrzucamy kaszę gryczaną, dynię i połówki papryki czerwonej oraz żółtej pokrojone w kostkę. Fioletową marchewkę kroimy w półplasterki i także rozrzucamy na szpinaku.
Na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) podpiekamy z każdej strony ser halloumi pokrojony na plastry i posypany tymiankiem oraz papryką ostrą. Trwa to kilka minut. Układamy ser na składnikach w misce. Na koniec ze składników na dressing tworzymy mieszaninę, którą polewamy zawartość w misce. Dodatkowo polewamy sokiem z jednej pomarańczy i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Smacznego!
Cudowna sałatka z duża porcją witamin! W sam raz na jesienne spadki odporności! Pozdrawiamy serdecznie – DaPietro
Dziękuję 🙂 Pozdrawiam!