Niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Sprawdzi się na kolację i na drugie śniadanie do pracy. Świetne połączenie smaków gruszki, mięty i gorgonzoli przypadnie do gustu wszystkim smakoszom serów pleśniowych. Sałatka z gruszką, gorgonzolą i świeżą miętą to propozycja na dziś.
Składniki (porcja dla 4 osób):
• 1 duża, dojrzała gruszka
• 200 g sera gorgonzola, może być też inny pleśniowy
• 2 garści rukoli
• 1 garść mieszanki pestek lub orzechów
• świeże liście mięty
• sól, pieprz
na dressing:
• 2 łyżki oleju z pestek winogron
• 1 łyżeczka miodu
• sok z połowy cytryny
• 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
• sól, pieprz
Przygotowanie:
Pestki podprażamy na suchej patelni aż się zarumienią. Zostawiamy do ostygnięcia. W szerokim naczyniu rozkładamy równomiernie rukolę, na nią rozrzucamy gorgonzolę pokrojoną w kostkę, gruszkę pokrojoną na cienkie kawałki i wszystko posypujemy uprażonymi pestkami oraz solą i pieprzem.
Ze składników na dressing przyrządzamy sos. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i polewamy zawartość w naczyniu.
Na koniec posypujemy świeżymi liśćmi mięty. Sałatka świetnie smakuje z grzankami lub bagietką. Smacznego!