Sałatka z ogórków, papryki i marchewki, czyli smaczny kawałek lata zamknięty w słoiku. Idealna do obiadu, czy zimowych kanapek. Smaczna, aromatyczna i łatwa w przygotowaniu.
Przepis zaczerpnęłam ze strony Przyślijprzepis.pl i lekko zmodyfikowałam według własnych upodobań kulinarnych. Gwarantuję łatwe przygotowanie i zadowolenie z walorów smakowych. Sezon ogórkowy jeszcze się nie skończył, ogórki są bardzo tanie, więc warto się skusić.
Składniki (na 7 słoików 0,5 litrowych):
- 2 kg ogórków gruntowych dowolnej wielkości
- 3 marchewki
- 3 papryki czerwone
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
Na zalewę:
- 2/3 szklanki octu
- 2 szklanki wody (250 ml)
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego bądź ksylitolu
- 1,5 łyżki soli
- 5 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Ogórki umyć i pokroić w plasterki (można zetrzeć na tarce), marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub tak jak u mnie, pokroić w plastry, paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ze składników na zalewę przygotować miksturę, którą zagotowujemy i dodajemy do warzyw. Zalewa powinna przykryć warzywa. Mieszamy wszystko i zostawiamy na 2 godziny. W tym czasie ogórki, marchewki i papryki puszczą jeszcze trochę soku.
Sałatkę wraz z zalewą przekładamy do czystych, wyparzonych słoików (zalewa nie musi zakrywać całości sałatki w słoiku), zakręcamy je i pasteryzujemy 10 minut. Na dnie garnka układamy ścierkę, aby słoiki nie popękały, układamy słoiki i zalewamy wodą na wysokość 2/3 wysokości słoika. Po 10 minutach ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia i sałatka z ogórków, papryki i marchewki gotowa. Smacznego!