Smaczna, prosta w wykonaniu, pożywna. Sałatka z tuńczykiem, makaronem i jajkiem. Nie jem za często tuńczyka, ale jedzony w rozsądnych ilościach i z rozsądną częstotliwością nie jest aż takim złem, zwłaszcza, że zawiera sporo witaminy D.

Sałatka z tuńczykiem, makaronem i jajkiem
Sałatka z tuńczykiem, makaronem i jajkiem

Tuńczyk za często nie jest wskazany ze względu na obecność metylortęci, i w nadmiarze jedzony może powodować problemy z usunięciem rtęci przez organizm, co negatywnie wpływa na układ nerwowy, dlatego uwaga na to, jak często go jemy i z jakiego źródła kupujemy!

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 250 g makaronu z pełnego ziarna (u mnie o osobliwym kształcie łosia, kupiony w sieciówce meblowej na stanowisku z jedzeniem eko)
  • puszka groszku konserwowego
  • spora garść ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni
  • 1 świeży ogórek
  • sól, pieprz wedle uznania
  • dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, 1/3 łyżeczki miodu, pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente i mieszamy z tuńczykiem, groszkiem, ogórkiem pokrojonym w kostkę, ziarnami słonecznika. Składniki polewamy przygotowanym poprzez wymieszanie produktów dressingiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajka kroimy na ćwiartki i podajemy już na wydzielonej porcji, na talerzu, aby się nie rozpadły. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *