Kolejna potrawa z wieprzowiny, która powinna cieszyć się lepszą opinią ze względu na wiele właściwości prozdrowotnych. Dlatego proponuję schab pieczony z rodzynkami, który wspaniale zastąpi sklepowe wędliny na naszych stołach. Smaczny i prosty przepis, polecam!

Wbrew powszechnej opinii, wieprzowina nie jest taka straszna. Szczególnie, że mięsność świń poprawiła się bardzo na przestrzeni ostatnich lat. Oczywiście rozsądek powinny zachować osoby walczące z nadmiarem tkanki tłuszczowej.

Po pierwsze wieprzowina to cenne źródło wysokogatunkowego białka, ale także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jak D i K oraz witamin z grupy B – niezbędnych dla funkcjonowania układu nerwowego i serca, szczególnie grupy B1, której z dostępnych na rynku rodzaju mięs jest najwięcej. Poza tym to doskonałe źródło żelaza i cennych minerałów, w tym ważnego dla życia potasu. Mało ma za to sodu, którego spożywanie należy ograniczyć w przypadku chorób układu krążenia, w tym nadciśnienia tętniczego.

Składniki:
• 1 kg schabu
• garść rodzynek
• 5 ząbków czosnku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• łyżeczka papryki słodkiej mielonej oraz łyżeczka rozmarynu
• łyżka octu balsamicznego
• łyżka musztardy rosyjskiej
• 2 łyżki wody
• 3 liście laurowe
• sól, pieprz do smaku
rękaw do pieczenia

Przygotowanie:
W wieczór poprzedzający pieczenie mięsa przygotowujemy marynatę. W misce umieszczamy przyprawy, oliwę z oliwek, wodę, ocet i musztardę. Czosnek obieramy. Mięso myjemy, oprószamy solą, pieprzem i nacieramy zawartością marynaty w misce. Za pomocą noża nakłuwamy schab i wciskamy w niego ząbki czosnku oraz rodzynki i tak przygotowane mięso zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia mięso wraz z marynatą wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (dolne plus górne grzanie). Pieczemy przez około godzinę. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *