Sezamki domowej produkcji to zdrowa przekąska, idealna do pracy lub po wysiłku na siłowni. Smaczne, łatwe w przygotowaniu i bardzo zdrowe.
Warto wiedzieć, że sezamki posiadają wiele właściwości leczniczych dla naszego organizmu, bo wspomogą leczenie chorób układu krążenia, cukrzycy, a także chorą wątrobę.
Sezam zawiera dużo białka. To cenne źródło witaminy E, wapnia, magnezu, cynku czy żelaza. Obecna w ziarnach sezamina skutecznie obniża wysoki poziom „złego” cholesterolu. Wspomoże też obniżenie ciśnienia, co szczególnie istotne w przypadku walczących z nadciśnieniem tętniczym. Działa korzystnie na wątrobę, gdyż chroni przed nadmiernym odkładaniem tłuszczu, a także przed alkoholowym uszkodzeniem wątroby. Działa silnie przeciwzapalnie oraz łagodzi tzw. stres oksydacyjny, tym samym zmniejsza powstawanie wolnych rodników, stąd właściwości silnie antyrakowe. Według badań ma również cechy obniżające wysoki poziom glukozy we krwi. Co ciekawe, sezam wspomaga gęstość mineralną kości, co istotne w profilaktyce osteoporozy.
Składniki (na blachę o wymiarach 24×29 cm):
- 200 g sezamu
- 2 łyżki miodu z pyłkiem kwiatowym (może być bez pyłku)
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
Miód rozpuszczamy i podgrzewamy w małym garnku, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią. Sezam delikatnie podprażamy na suchej patelni, ale w niezbyt wysokiej temperaturze. Przekładamy go do miski.
Dodajemy do sezamu podgrzany miód i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Gdy masa będzie się za bardzo kleiła do rąk, możemy zwilżyć dłonie wodą.
Piekarnik ustawiamy na 160 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg) i podpiekamy w nim sezamki przez około 10-12 minut. Zaraz po wyjęciu sezamki domowej produkcji będą dość rzadkie ale wraz z ostygnięciem stwardnieją.
Kroimy na batony dowolnej wielkości. Trzymamy w lodówce przełożone papierem do pieczenia. Smacznego!
uwielbiam takie domowe 🙂 pycha!
Domowe najlepsze:)