Surówka warzywno-owocowa kolorowa  idealna do obiadu lub jako przekąska na drugie śniadanie. Bardzo smaczna, zdrowa, pełna witamin i błonnika.

Surówki to ogromne bogactwo witamin i minerałów, zwłaszcza teraz na wiosnę potrzebujemy ich bardzo dużo. Przy tym świetnie smakują, bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje. Kolejna zaleta to przewaga witamin w surówkach w porównaniu do ugotowanych warzyw.  Poza tym cała paleta kolorów nie zmienionych przez obróbkę termiczną i soczysty, świeży smak.

Surówka warzywno-owocowa kolorowa

Składniki:

  • 1 kalarepa
  • 3 marchewki
  • Około 20 cm białej części pora
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 fenkuł
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 jabłka
  • Świeża natka pietruszki i kopru
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • Szczypta ostrej papryki mielonej.
  • Garść liści mięty

Surówka warzywno-owocowa kolorowa

Przygotowanie:

Kalarepę, marchewki, papryki, fenkuł, jabłka myjemy i kroimy w kostkę (ja obrałam jabłka ze skórki). Seler naciowy kroimy na małe kawałki, por siekamy. Wszystkie warzywa oraz jabłka wrzucamy do miski. Następnie siekamy odrobinę kopru oraz natki pietruszki i także dodajemy do miski. Na koniec przyrządzamy sos: musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, sok z cytryny mieszamy i polewamy składniki w misce. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz szczyptą papryki ostrej i posypujemy świeżymi liśćmi mięty. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *