Po oscarowej nocy, pełnej emocji i radości z wygranej „Idy” czas wrócić do rzeczywistości i do poniedziałkowych obowiązków. Świętowanie zakończymy pyszną szarlotką na kruchym cieście, która zawsze wychodzi, jest szybka w wykonaniu i naprawdę smakowita.

Szarlotka na kruchym cieście
Szarlotka na kruchym cieście

Kruche ciasto to w ogóle gatunek ciasta, który stoi u mnie na pierwszym miejscu podium, przed drożdżowcem i biszkoptem. Ciasteczka, tarty, po prostu pycha. Dziś torpedowa szarlotka, mało składników, mało czasu a wiele przyjemności. Do kawy w sam raz.

Składniki (na okrągłą o średnicy 28cm formę):

  • 300-320 g mąki pszennej (najlepiej pasuje krupczatka)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 żółtko i jedno całe jajko
  • 2 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 7 średniej wielkości jabłek (u mnie jonagored)
  • Trochę masła i bułki tartej do wysmarowania i obsypania formy

Przygotowanie:

W misce ucieramy cukier, cukier waniliowy i jajka. Później dodajemy masło (dobrze wychłodzone) i mąkę wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia, wyrabiamy ciasto, gdyby było za suche można dodać łyżkę śmietany. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji schładzmy przez około 15 minut w zamrażalniku.

W międzyczasie obieramy jabłka ze skórki i kroimy na ćwiartki, następnie ścieramy na tartce o małych oczkach. Formę smarujemy delikatnie masłem i obsypujemy bułką tartą. ¾ masy ciasta urywamy po kawałku i wylepiamy formę.

Następnie nakładamy utarte jabłka, posypujemy je cukrem waniliowym i łyżeczką cynamonu na całej powierzchni. W ostatnim etapie ścieramy na tartce na grubych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, górne i dolne grzanie plus termoobieg przez około 35 minut aż do zarumienienia. Szarlotka na kruchym cieście jest na wysokość około 3,5 cm. Mniam

Szarlotka
Szarlotka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *