Sezon szparagowy oficjalnie otwarty. Uwielbiam szparagi, zwłaszcza te zielone. I za to kocham wiosnę, że takie cuda można jeść świeże, w pełni sezonu. Dziś na obiad pierś z indyka i szparagi gotowane na parze podane z sosem cydrowym. Pycha!

Szparagi w sosie cydrowym z indykiem gotowane na parze
Szparagi w sosie cydrowym z indykiem gotowane na parze

O zaletach szparagów mogę pisać bez końca. Są niskokaloryczne, lekkostrawne. Zawierają substancję o nazwie saponina, która działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjne, wspomagają wydzielanie żółci i soku żołądkowego oraz obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi. Poza tym mają błonnik, potas, wapń, fosfor i magnez, a w główkach substancję o nazwie rutyna, która poprawia odporność organizmu.

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • zielone szparagi z zamkniętymi główkami, 500 g
  • filet z piersi indyka 500 g
  • 50 g masła
  • 3 ziemniaki
  • 250 g cydru
  • 250 g wody
  • łyżka śmietany 12%
  • kawałek, około 6 cm białej części pora
  • garść ziaren słonecznika
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • przyprawy do zamarynowania piersi z indyka: papryka czerwona słodka, pół łyżeczki soli i tyle samo pieprzu, szczypta ziół dalmateńskich, szczypta rozmarynu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Przygotowujemy szparagi, myjemy je, następnie pozbawiamy ich twardej końcówki, szparag dobrze wie, gdzie ma się złamać, więc po prostu łapiemy z dwóch stron i łamiemy. Twardą końcówkę wyrzucamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Pierś z indyka kroimy w plastry równej wielkości i nacieramy przyprawami oraz czosnkiem i oliwą z oliwek.

Zostawiamy na godzinę w lodówce. Następnie w garnku do gotowania na parze, czy na przykład w multicookerze rozgrzewamy masło. Por kroimy na drobno i podsmażamy, dodajemy cydr oraz wodę. Na sitku, nad mieszaniną układamy najpierw mięso, a na wierzch ziemniaki i gotujemy na parze około 25-30 minut do miękkości, pod przykryciem. Następnie wyjmujemy mięso i ziemniaki i wkładamy na sitko na 12-15 minut szparagi, to delikatne warzywo, dlatego należy uważać by ich nie rozgotować. Po tym czasie szparagi zdejmujemy i zabieramy się za sos.

Gdy w garnku mamy już za mało wlanych wcześniej składników, można jeszcze dolać z pół szklanki wody. Jeśli nie, dodajemy łyżkę śmietany i podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika. Sos mieszamy i chwile trzymamy do zagęszczenia. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki. Polewamy sosem warzywa i mięso. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *