Tarta cytrynowa- francuska to przepis pozwalający przenieść się do Paryża, pachnący cytrynami i masłem, przywołujący wspomnienia najlepszych wypieków świata. Prosta w przygotowaniu, smaczna w jedzeniu.

To jeden z tych przepisów, które chce się odtwarzać. Mocno aromatyczna tarta cytrynowa-francuska potrafi zaczarować kubki smakowe. Słodycz przeplata się z kwaśnym smakiem cytryn, ale wszystko ze sobą doskonale współgra.

Jako że karnawał w pełni, tarta cytrynowa-francuska świetnie wpisze się w niejedno spotkanie w gronie bliskich. Jest dość wysokokaloryczna, ale w sezonie karnawałowym jeden kawałek nie wyrządzi krzywdy.

Tarta cytrynowa- francuska

Składniki (na formę do tarty o średnicy 27 cm):

Kruche ciasto:

  • 170 g masła
  • 270 g mąki pszennej typ 550
  • 70 g cukru pudru bądź erytrolu
  • 2 żółtka (białka będą potrzebne do bezy, więc nie wyrzucamy)
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Krem francuski lemon curd

  • 3 jajka (2 jajka i 1 żółtko, białko będzie potrzebne do bezy)
  • 2 cytryny bio
  • 100 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Na bezę:

  • 3 białka (2 ze składników na kruche ciasto, a jedno ze składników na krem)
  • 100 g cukru pudru

Tarta cytrynowa- francuska

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od zrobienia kruchego ciasta. Ze składników zagniatamy ciasto, które wkładamy na pół godziny do lodówki aby się schłodziło. Pamiętamy aby w oddzielnej misce pozostawić białka jaj.

Tarta cytrynowa- francuska

Przygotowujemy krem. Cytryny, najlepiej bio dokładnie myjemy i osuszamy. Ścieramy skórkę na tarce o grubych oczkach, wyciskamy sok. Przekładamy sok i skórkę do metalowej miski. Dodajmy cukier, cukier z prawdziwą wanilią oraz jajka i dokładnie roztrzepujemy zawartość. Dorzucamy masło pokrojone na małe kawałki a następnie miskę podgrzewamy w kąpieli wodnej nakładając miskę na garnek z wodą, wody nie za dużo (nie powinna dotykać nałożonej miski). Całość ogrzewamy cały czas mieszając aż rozpuści się masło i cukier i powstanie dość gęsty krem. Po około 10 minutach masa powinna już zgęstnieć i mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotową masę przecieramy przez sitko aby pozbyć się grudek.

Tarta cytrynowa- francuska

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie). Formę na tarte wykładamy ciastem schłodzonym w lodówce. Można je rozwałkować lub po prostu wylepić formę kawałek po kawałku. Pamiętamy o brzegach formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy bezę. Mikserem ubijamy białka, po ubiciu stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując.

Tarta cytrynowa- francuska

Na podpieczony spód rozsmarowujemy krem cytrynowy, a na wierzchu za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego bezę.

Tarta cytrynowa- francuska

Podpiekamy przez kolejne 20 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ochłodzenia, a przed podaniem na 2 godziny umieszczamy w lodówce.Et voila, bon appetit!

2 thoughts on “Tarta cytrynowa- francuska”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *