Każda tarta na słodko jest pyszna, podobnie jest z tymi na pikantnie. Dobra na obiad, na kolacje. Poza tym same zalety zdrowotne, bo do przyrządzenia spodu wykorzystałam besan, czyli mąkę z ciecierzycy, szczególnie polecaną dla bezglutenowców, kobiet w ciąży i wszystkich, którzy kochają zdrowe jedzenie.

Tarta z mąki z ciecierzycy z indykiem i warzywami
Tarta z mąki z ciecierzycy z indykiem i warzywami

Składniki (na formę do tarty o średnicy 29cm):

Na ciasto:

  • około 300 g mąki z ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki oregano
  • 1/3 małego kubka jogurtu naturalnego
Mąka besan
Mąka besan

Na wypełnienie:

  • 1 brokuł
  • 4 duże pieczarki
  • 1 por średniej wielkości
  • 300 g piersi z indyka
  • łyżka masła
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 jajko
  • 50 g wody
  • 100 g żółtego sera startego na grubych oczkach
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka papryki słodkiej mielonej, szczypta curry, szczypta oregano, szczypta ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jogurt, żółtko jaja, oregano i sól. Zagniatamy ciasto aż do uzyskanie jednolitej masy. Trwa to około 5 minut. Zostawiamy ciasto w lodowce na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy wypełnienie. Na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z indyka. Brokuł razem z porem gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po tym czasie por siekamy na drobno. Pieczarki obieramy i kroimy na drobno, wrzucamy na patelnie i podsmażamy z indykiem.

Tarta z mąki z ciecierzycy z indykiem i warzywami
Tarta z mąki z ciecierzycy z indykiem i warzywami

Dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, na koniec brokuł i por. Chwilę podsmażamy na wolnym ogniu. W miseczce przygotowujemy sos. Wodę, jogurt naturalny ser starty na grubych oczkach mieszamy, doprawiamy przyprawami. Zawartość wlewamy na patelnię i mieszając lekko podgrzewamy. Próbujemy smak i gdy brakuje soli lub pieprzu, doprawiamy. Na koniec dodajemy jajko i już bez podgrzewania mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Wylepiamy nim dokładnie formę wraz z brzegami, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 10 minut. Po tym czasie wylewamy na ciasto przygotowane wypełnienie.

Na zewnątrz posypujemy trochę startym serem i wkładamy na około 35 minut do gorącego piekarnika. Pyszna tarta z mąki z ciecierzycy z warzywami i indykiem gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *