Tort Pavlova, czy też po prostu tort bezowy z truskawkami i innymi letnimi owocami – idealny deser na lato. Rozpływa się w ustach i robi wrażenie na każdym, no może prawie każdym łasuchu. Prosty w wykonaniu i zawsze się udaje, należy jednak pamiętać o kilku zasadach.
Składniki (beza o średnicy około 22cm):
- 5 białek
- szczypta soli
- 160 g cukru trzcinowego, drobnego
- łyżka mąki pszennej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
na krem:
- 750 g śmietany kremówki do ubijania
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- pół łyżeczki soku z cytryny
dodatkowo:
- truskawki i borówki amerykańskie lub inne owoce
Przygotowanie:
Najtrudniejsze w przygotowaniu tortu jest ubicie piany. Po pierwsze, zanim zaczniemy ubijać białka dodajemy szczyptę soli. Po drugie, cukier po jednej łyżce zaczynamy dodawać zaraz po tym, jak białka zaczną się pienić. Po trzecie ani na moment nie przestajemy ubijać. Gdy piana osiągnie sztywność taką, że nie wylatuje z miski, dopiero wtedy należy ją przestać ubijać. Na koniec dodajemy obie mąki i ekstrakt z wanilii i mieszamy delikatnie łyżką.
Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy około 22 cm i wylewamy na nie gotową pianę. Bezy wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 5 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu nie wyjmujemy ich od razy, aby nie „opadły”, tylko pozostawiamy do wystygnięcia. Trochę to potrwa, ale warto poczekać. Gwarancja sukcesu.
Po wystygnięciu bezy możemy ubijać śmietanę kremówkę z cukrem i sokiem z cytryny. Bitą śmietanę schładzamy i przekładamy nią bezy, dekorując dodatkowo owocami wedle uznania. Smacznego!