Potrawa z cyklu zdrowo, smacznie i pożywnie. Z warzyw na topie, czyli dyni, która sponsoruje październik, cukinii i bardzo zielonego i zdrowego jarmużu. Warzywne ratatouille z dynii, cukinii i jarmużu to propozycja na dziś.

Warzywne ratatouille z dyni, cukinii i jarmużu
Warzywne ratatouille z dyni, cukinii i jarmużu

Składniki (porcja dla 2-3 osób):
• pół dyni Hokkaido
• 1 średnia cukinia żółta
• 1 średnia cukinia zielona
• około 10 cm białej części pora
• garść ziaren siemienia lnianego
• 2 garści świeżego jarmużu
• 2 łyżki masła klarowanego
• 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
• 2 szklanki wody
• 1 szklanka przecieru pomidorowego
• przyprawy: po pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, curry, mielonej kolendry
• szczypta gałki muszkatołowej i tymianku
• sól, pieprz do smaku

Warzywne ratatouille z dyni, cukinii i jarmużu
Warzywne ratatouille z dyni, cukinii i jarmużu

Przygotowanie:
Cukinie myjemy i kroimy na talarki. Dynię pozbawioną miąższu kroimy w kostkę, a por siekamy na drobno. Jarmuż obieramy z łodyg i myjemy. W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy na początku samą cukinię aż do zarumienienia, po chwili dorzucamy dynię i cały czas mieszając podsmażamy przez 5 minut. Na koniec posiekany por oraz ząbek czosnku. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu. Podsmażamy na wolnym ogniu jeszcze 2 minuty. Zalewamy wodą i dusimy aż do zmięknięcia warzyw. Na koniec dodajemy siemię lniane i przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy i posypujemy listkami jarmużu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Warzywne ratatouille z dyni, cukinii i jarmużu
Warzywne ratatouille z dyni, cukinii i jarmużu

Podajemy z grzanką z pieczywa razowego, bądź tak jak u mnie z kaszą jaglaną. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *