Wiosna to czas pysznych sałatek. Różne kombinacje, lekkie, przyjemne warzywa i owoce to bomba witaminowa dla spragnionego po zimie organizmu. Główny składnik to mango. Jako że bardzo lubię mango, a ostatnio udało się je kupić w promocji, dziś ląduje w sałatce. Oto sałatka z mango.

Wiosenna sałatka z mango
Wiosenna sałatka z mango

Dlaczego mango? Bo to olbrzymia kopalnia witaminy C i witamin z grupy B, które korzystnie działają na układ nerwowy. Poza tym witamin A i E, miedzi, potasu, magnezu, korzystnie działa też w profilaktyce raka piersi i okrężnicy oraz opóźnia procesy starzenia. Świetnie chroni przed szkodliwymi promieniami UV, ze względu na sporą zawartość beta-karotenu.

Migdały i ziarna słonecznika
Migdały i ziarna słonecznika

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 2 garści mieszanki sałat
  • 1 garść rukoli
  • 1 ogórek świeży
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 4 plastry dowolnego sera żółtego (u mnie Tylżycki)
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • pół szklanki migdałów
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
  • składniki na dressineg: sok z jednej cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżeczka miodu, łyżka musztardy (u mnie kielecka-sarepska) – wszystko mieszamy dokładnie.

Przygotowanie:

Ziarna słonecznika i migdały prażymy na suchej patelni i zostawiamy do wystygnięcia. Sałatę i rukolę myjemy i wrzucamy do dużej miski. Paprykę czerwoną i pomarańczową kroimy w paski, podobnie ser i dorzucamy do sałaty. Ogórek i mango kroimy w kostkę i również dorzucamy do sałatki.

Na koniec dodajemy prażone ziarna słonecznika i migdały i polewamy dressingiem. Dodajemy do smaku sól, pieprz, po pół łyżeczki ziół prowansalskich i bazylii. Wszystko razem mieszamy.

Wiosenna sałatka z mango
Wiosenna sałatka z mango

Oto sałatka z mango. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *