Idealna na kolację, na śniadanie, do pracy jako przekąska. Zdrowa, pożywna i szybka do zrobienia wiosenna sałatka z mozzarellą. Rzodkiewka, świeża sałata, ogórek, kiełki lucerny, pyszna mozzarella, papryka.

Wiosenna sałatka z mozzarellą
Wiosenna sałatka z mozzarellą

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • paczka świeżej mieszanki sałat
  • paczka kiełek lucerny
  • 1 czerwona papryka
  • 1 świeży ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • mozzarella (wielkość dowolna, u mnie125g mozzarelli Galbani)
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta oregano, szczypta ziół prowansalskich
Wiosenna sałatka z mozzarellą
Wiosenna sałatka z mozzarellą

Na dressing:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • pół łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Warzywa myjemy i kroimy na małe kawałki, wrzucamy do dużej miski, dodajemy sałatę i mozzarellę pokrojoną w kostkę. Na koniec dodajemy kiełki lucerny i dokładnie mieszamy. Przyrządzamy dressing mieszając ze sobą wszystkie składniki. Polewamy mieszankę warzyw i mozzarelli, na koniec dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Prosta, idealna sałatka na przykład do grillowanego mięsa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *