Idealna na kolację, na śniadanie, do pracy jako przekąska. Zdrowa, pożywna i szybka do zrobienia wiosenna sałatka z mozzarellą. Rzodkiewka, świeża sałata, ogórek, kiełki lucerny, pyszna mozzarella, papryka.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- paczka świeżej mieszanki sałat
- paczka kiełek lucerny
- 1 czerwona papryka
- 1 świeży ogórek
- pęczek rzodkiewki
- mozzarella (wielkość dowolna, u mnie125g mozzarelli Galbani)
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta oregano, szczypta ziół prowansalskich
Na dressing:
- łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- pół łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
- pół łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i kroimy na małe kawałki, wrzucamy do dużej miski, dodajemy sałatę i mozzarellę pokrojoną w kostkę. Na koniec dodajemy kiełki lucerny i dokładnie mieszamy. Przyrządzamy dressing mieszając ze sobą wszystkie składniki. Polewamy mieszankę warzyw i mozzarelli, na koniec dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Prosta, idealna sałatka na przykład do grillowanego mięsa. Smacznego!