Czas najwyższy na zakwas buraczany, który nie tylko będzie potrzebny do przygotowania wigilijnego barszczu, ale przyda się jako naturalny wzmacniacz odporności.

Zakwas buraczany
Zakwas buraczany

Zakwas buraczany, o czym mało osób wie, to wyjątkowy napój działający jak naturalny probiotyk – reguluje florę bakteryjną jelit, wspomaga trawienie i wchłanianie składników (przydatne dla alergików, czy chorujących na Hashimoto) i energetyk – wzmacnia siły i dodaje energii.

Zakwas buraczany
Zakwas buraczany

Burak to w ogóle wyjątkowe warzywo, który jest dobrym antyoksydantem, poza tym jest pełen witamin i minerałów. Zakwas z kolei to jeszcze większe bogactwo ważnych dla człowieka składników. Przede wszystkim jednak zakwas buraczany to super środek na oczyszczenie i odkwaszenie organizmu z toksyn, zwiększenie liczby czerwonych krwinek, dlatego dobrze sprawdza się w przypadku osób walczących z anemią czy osłabieniem.  Więcej informacji o anemii na stronie Drogadosiebie.pl

Dla tych, którzy mają za dużo kwasu moczowego także jest dobra wiadomość, gdyż zakwas wspomaga usuwanie nadmiaru kwasu z organizmu. Poza tym wspomaga wątrobę i nerki.

Jeśli chodzi o ważne składniki, to zakwas buraczany ma ich całe mnóstwo: kwas foliowy – ważny nie tylko dla kobiet w ciąży, witaminy A, C i E, z grupy B, a także dużo żelaza, potasu czy magnezu.

Zakwas buraczany
Zakwas buraczany

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 7 ząbków czosnku
  • 2 litry przegotowanej, zimnej wody
  • 8 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli himalajskiej
Zakwas buraczany
Zakwas buraczany

Przygotowanie:

Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek na pół. W garnku kamionkowym lub, tak jak u mnie, w słoiku układamy plastry buraków na przemian z czosnkiem i przyprawami i zalewamy wodą wymieszaną z solą.  Gdyby buraki wypływały na wierzch należy przycisnąć je talerzykiem. Garnek lub słoik przykrywamy szczelnie tkaniną i odstawiamy w cieple miejsce na 5 dni. Na wierzchu będzie pojawiała się piana, którą trzeba usunąć. Czasem potrzeba parę dni więcej, wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu. Ukiszony zakwas odcedzamy i przelewamy do mniejszych słoików, zakręcamy i trzymamy w lodówce (w ten sposób proces kiszenia zostaje przerwany, a zakwas się nie zepsuje). Zakwas jest gotowy do przygotowania barszczu lub po prostu do picia. Aby wzmocnić organizm i zwalczyć anemię należy pić codziennie szklankę zakwasu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *