Zapiekanki są pyszne, a zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami to przysłowiowe niebo w gębie. Wymaga trochę pracy, ale smak rekompensuje włożony wysiłek. Idealna na obiad lub na wczesną kolację. Polecam!

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Składniki (na formę o wymiarach 27x35x6cm):
• 0,5 kg mięsa mielonego z udźca z indyka
• 1 duży brokuł
• 2 kg ziemniaków
• 1 marchewka
• pół selera
• około 10 cm białej części pora
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 8 pieczarek
• puszka pomidorów
• około 150 g startego sera żółtego
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz do smaku
• pół łyżeczki ziół dalmatyńskich, łyżeczka oregano, łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka papryki słodkiej mielonej
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (uwaga, aby nie rozgotować) i zostawiamy do wystygnięcia. Brokuł myjemy i gotujemy chwilę do miękkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej posiekaną cebulę, por oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy mięso mielone  oraz przyprawy i podsmażamy na lekkim ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodajemy pomidory z puszki i jeszcze chwilę podsmażamy razem. Zawartość patelni przekładamy do miski.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Formę, w której będziemy piec zapiekankę smarujemy lekko masłem. Na spodzie układamy plasterki ziemniaków. Zostawiamy jeszcze około 6 ziemniaków w całości, a resztę dokładnie ugniatamy. Na plastry ziemniaków wykładamy warstwę ugniecionych ziemniaków (w razie problemów z rozłożeniem na plastrach ugniecionych ziemniaków wystarczy natłuścić trochę masłem ręce i nimi nakładać masę). Na warstwę puree ziemniaczanego wykładamy ugotowany i podzielony na mniejsze kawałki brokuł, a później zawartość wcześniej przygotowanego mięsa mielonego z pomidorami.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Marchewkę i seler obieramy za pomocą obieraczki Julienne tworząc warzywne spaghetti (można też zetrzeć je na tarce o grubych oczkach). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Dorzucamy pieczarki obrane i pokrojone w plastry i chwilę podsmażamy do zarumienienia, a następnie dodajemy marchewkę i seler, cały czas mieszając podsmażamy przez około 3 minuty. Po tym czasie rozkładamy równomiernie na masie mięsa zawartość patelni.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

I na wierzchu układamy plastry zostawionych wcześniej ziemniaków. Smarujemy je lekko masłem po wierzchu. Całość zapiekamy przez około 20-25 w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza, 5 minut przed końcem posypujemy zapiekankę startym serem.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy trochę do wystygnięcia, bo ciężko jest ją pokroić. Podajemy z domowym keczupem. Najlepiej smakuje na następny dzień. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *