Zapiekanka ziemniaczano-porowa pod beszamelem to smaczny i aromatyczny pomysł na (wbrew pozorom) szybki obiad. Nie wymaga wielu skomplikowanych przygotowań, nie jest też, pomimo obecności ziemniaków, daniem wysokokalorycznym.
Zapiekanki to bardzo wdzięczna propozycja na obiad. Po pierwsze: są smaczne; po drugie; można w nich zmieścić ulubione składniki lub takie, które zalegają nam w lodówce i po trzecie: są efektowne i zawsze się udają.
Składniki (na formę do tarty o średnicy 29 cm):
- 10 ziemniaków
- 2 pory (biała oraz jasnozielona część)
- 10 pieczarek
- Pół cukinii
- Pół czerwonej cebuli
- Pół czerwonej papryki
- Łyżeczka masła klarowanego
- Sól, pieprz do smaku
Beszamel
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka owsianego lub tradycyjnego
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- Szczypta kurkumy
- Sól, pieprz do smaku
- 1 jajko
Świeża natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie prawie do miękkości (długość gotowania w zależności od rodzaju ziemniaka, mnie zajęło to 10 minut). Ziemniaki dokładnie odcedzamy, pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w talarki, a por siekamy na drobno. Na patelni podgrzewamy łyżeczkę masła, na której podsmażamy por oraz pieczarki, aż do zarumienienia. Delikatnie solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Przekładamy do miseczki i pozostawiamy.
Cukinię myjemy i kroimy w talarki, które obsmażamy z dwóch stron na patelni po pieczarkach i porze tak długo, aby odparowała woda. Paprykę kroimy na małe kawałki, cebulę siekamy na drobno.
Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło roztapiamy w niewielkim rondelku. Nie czekając aby się przypaliło dodajemy mąkę i gdy połączy się z tłuszczem dodajemy mleko i bardzo energicznie mieszamy. Na koniec doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz kurkumą i gałką muszkatołową. Gdy sos trochę ostygnie dodajemy jajko i znów energicznie mieszamy. Pozostawiamy sos.
Przygotowujemy formę do zapiekanki. Delikatnie smarujemy masłem dno i brzegi formy. Spód wykładamy plastrami ziemniaka, na ziemniaki rozsmarowujemy warstwę pora i pieczarek, a na tę warstwę wykładamy plastry cukinii i znów warstwę ziemniaków. Całość zalewamy beszamelem z jajkiem, posypujemy cebulą czerwoną oraz papryką i zapiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg ) przez 20 minut. Zapiekanka ziemniaczano-porowa pod beszamelem gotowa. Przed podaniem posypujemy świeżą natka pietruszki. Smacznego!