Zapiekanka ziemniaczano-porowa pod beszamelem to smaczny i aromatyczny pomysł na (wbrew pozorom) szybki obiad. Nie wymaga wielu skomplikowanych przygotowań, nie jest też, pomimo obecności ziemniaków, daniem wysokokalorycznym.

Zapiekanki to bardzo wdzięczna propozycja na obiad. Po pierwsze: są smaczne; po drugie; można w nich zmieścić ulubione składniki lub takie, które zalegają nam w lodówce i po trzecie: są efektowne i zawsze się udają.

Zapiekanka ziemniaczano-porowa pod beszamelem

Składniki (na formę do tarty o średnicy 29 cm):

  • 10 ziemniaków
  • 2 pory (biała oraz jasnozielona część)
  • 10 pieczarek
  • Pół cukinii
  • Pół czerwonej cebuli
  • Pół czerwonej papryki
  • Łyżeczka masła klarowanego
  • Sól, pieprz do smaku

Beszamel

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka owsianego lub tradycyjnego
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Szczypta kurkumy
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko

Świeża natka pietruszki do posypania

Zapiekanka ziemniaczano-porowa pod beszamelem

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie prawie do miękkości (długość gotowania w zależności od rodzaju ziemniaka, mnie zajęło to 10 minut). Ziemniaki dokładnie odcedzamy, pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w talarki, a por siekamy na drobno. Na patelni podgrzewamy łyżeczkę masła, na której podsmażamy por oraz pieczarki, aż do zarumienienia. Delikatnie solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Przekładamy do miseczki i pozostawiamy.

Cukinię myjemy i kroimy w talarki, które obsmażamy z dwóch stron na patelni po pieczarkach i porze tak długo, aby odparowała woda. Paprykę kroimy na małe kawałki, cebulę siekamy na drobno.

Zapiekanka ziemniaczano-porowa pod beszamelem

Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło roztapiamy w niewielkim rondelku. Nie czekając aby się przypaliło dodajemy mąkę i gdy połączy się z tłuszczem dodajemy mleko i bardzo energicznie mieszamy. Na koniec doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz kurkumą i gałką muszkatołową. Gdy sos trochę ostygnie dodajemy jajko i znów energicznie mieszamy. Pozostawiamy sos.

Przygotowujemy formę do zapiekanki. Delikatnie smarujemy masłem dno i brzegi formy. Spód wykładamy plastrami ziemniaka, na ziemniaki rozsmarowujemy warstwę pora i pieczarek, a na tę warstwę wykładamy plastry cukinii i znów warstwę ziemniaków. Całość zalewamy beszamelem z jajkiem, posypujemy cebulą czerwoną oraz papryką i zapiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg ) przez 20 minut. Zapiekanka ziemniaczano-porowa pod beszamelem gotowa. Przed podaniem posypujemy świeżą natka pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *