Zwykle pojawia się na stole w sałatkach jarzynowych, mały, niepozorny „gość”, a tak zdrowy i pyszny. Groszek zielony zawiera mnóstwo składników mineralnych i witamin, dlatego dziś u mnie w postaci zupy-kremu warzywnego. Przepis na szybkie i proste danie – zupa krem z groszku zielonego z grzankami czosnkowymi.

Zupa z groszku zielonego z grzankami czosnkowymi
Zupa z groszku zielonego z grzankami czosnkowymi

Wyliczając zalety zielonego groszku trzeba wspomnieć o całej plejadzie witamin: A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 czy też kwasie foliowym, obecności związków mineralnych, między innymi wapnia, żelaza (dlatego pomoże zredukować zmęczenie i zmniejszy ryzyko anemii), magnezu, potasu czy fosforu.

W związku z tym nawet po obróbce termicznej działa jako zabójca wolnych rodników (świetny jest więc w profilaktyce antyrakowej), redukuje zły cholesterol, a jako że zawiera luteinę, świetnie wspomaga organizm przy problemach z oczami.

Ułatwia także trawienie, dlatego jest niezastąpiony w zaburzeniach układu pokarmowego. Zawsze trzymam w zamrażalniku opakowanie mrożonego groszku na szybki obiad.

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • około 2 litry bulionu drobiowego
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • kawałek selera
  • 1 marchewka
  • mała cebula
  • 450 g świeżego bądź mrożonego groszku zielonego (u mnie mrożony)
  • szczypta cukru
  • serek topiony
  • sól, pieprz
  • masło
  • liście mięty

Przygotowanie:

Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i lekko podsmażamy aż się zeszkli, podobnie robimy z pozostałym warzywami (oprócz groszku) wcześniej obranymi i pokrojonymi w kostkę, dodajemy do bulionu. Na końcu podsmażamy mrożony groszek i także dorzucamy do bulionu, który doprawiamy szczyptą brązowego cukru.

Zupa krem z groszku zielonego z grzankami czosnkowymi
Zupa krem z groszku zielonego z grzankami czosnkowymi

Wszystko gotujemy przez około 20-25 minut ale bez przykrycia (jeśli chcemy aby groszek nie stracił ładnego koloru). Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy serek topiony i wszystko razem blendujemy.

Podajemy z dodatkiem grzanek z chleba razowego podgrzanych na patelni z masłem i czosnkiem. Dekorujemy liśćmi mięty. Mięta świetnie współgra ze smakiem zielonego groszku. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *