Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serem feta to łatwa propozycja na obiad lub kolację. Smaczny pomysł dla wszystkich, którzy kochają ziemniaki.

Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serem feta
Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serem feta

Składniki (dla 3-4 osób):
• 10-12 ziemniaków średniej wielkości
• 2 ząbki czosnku
• 1 opakowanie sera feta
• 250 g świeżego szpinaku
• około 15 cm białej części pora
• łyżka masła klarowanego
• 1 szklanka wody
• 1 szklanka śmietany 12 procent
• po pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, kminku mielonego, kurkumy
• pieprz do smaku

Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serem feta
Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serem feta

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w całości (w mundurkach lub wcześniej można je obrać – ja obrałam) prawie do miękkości, tzn. nie mogą być całkowicie miękkie, gdyż nie da się ich później wydrążyć, będą się rozpadały. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie, gdyż ser feta jest bardzo słony.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy por posiekany na drobno oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dorzucamy umyty i pozbawiony łodyg szpinak i chwilę podsmażamy aż do zmniejszenia masy szpinaku. Na koniec dodajemy pokruszony ser feta i dokładnie mieszamy. Doprawiamy przyprawami i jeszcze chwilę mieszamy.
Ziemniaki dzielimy na pół i każdą połówkę wydrążamy małą łyżeczką, wydrążoną zawartość można dodać do farszu. Następnie każdą połówkę napełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. W miseczce mieszamy ze sobą wodę oraz śmietanę i zalewamy tą mieszaniną ziemniaki w naczyniu. Posypujemy z wierzchu papryką słodką, pieprzem oraz posiekanym w krążki porem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut (piekarnik nagrzany do 180 stopni – opcja dolne plus górne grzanie i termoobieg). Podajemy na ciepło, ale równie smaczne są na zimno. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *