Burak to jedno z moich bardziej ulubionych warzyw. Dziś na obiad szybka, prosta w wykonaniu i treściwa zupa buraczkowa z kaszą bulgur, porcja witamin i minerałów, istna bomba odżywcza na wiosnę.

Zupa buraczkowa z kaszą bulgur
Zupa buraczkowa z kaszą bulgur

Składniki (na około 6 porcji):
• 1, 5 litra wywaru warzywnego bądź mięsnego
• 4 małe buraki czerwone
• 1 marchewka
• kawałek selera
• 1 pietruszka
• około 5 cm białej części pora
• garść koperku
• 2 ziela angielskie
• 2 liście laurowe
• sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka majeranku
• 2 łyżki śmietany 12%
• pół szklanki kaszy bulgur

Zupa buraczkowa z kaszą bulgur
Zupa buraczkowa z kaszą bulgur

Przygotowanie:
Buraki, marchewkę, seler, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wywar doprowadzamy do wrzenia i dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz starte warzywa i por posiekany na drobno, gotujemy przez około 25 minut pod przykryciem. Następnie dorzucamy kaszę bulgur i gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy solą pieprzem oraz majerankiem, dodajemy śmietanę, a na koniec koperek, po około 5 minutach zupa gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *