Burak to jedno z moich bardziej ulubionych warzyw. Dziś na obiad szybka, prosta w wykonaniu i treściwa zupa buraczkowa z kaszą bulgur, porcja witamin i minerałów, istna bomba odżywcza na wiosnę.

To warzywo jest niewątpliwie doskonałym superfoodsem, do tego jest tanie, a bogate w mnóstwo witamin i minerałów. Burak jest niskokaloryczny i świetnie przyda się dla naszego organizmu o każdej porze roku, jednak teraz, gdy nasze organizmy potrzebują wzmocnić odporność, szczególnie będzie pożyteczny.

Zobacz także: Zupa buraczkowa z kaszą bulgur

Zupa buraczkowa z kaszą bulgur
Zupa buraczkowa z kaszą bulgur

Składniki (na około 6 porcji):
• 1,5 litra wywaru warzywnego bądź mięsnego lub wody
• 4 małe buraki czerwone lub dwa duże
• 1 marchewka
• kawałek selera
• 1 pietruszka
• około 5 cm białej części pora
• garść koperku i/lub natki pietruszki

• 2 ziela angielskie
• 2 liście laurowe
• sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka majeranku
• 2 łyżki śmietany 12% lub 1 szklanka mleka owsianego (jak u mnie)
• pół szklanki kaszy bulgur

Zupa buraczkowa z kaszą bulgur
Zupa buraczkowa z kaszą bulgur

Przygotowanie:
Warzywa, a więc buraki, marchewkę, seler, pietruszkę obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dobrze jest użyć do tego rękawiczek, ale bez nich też damy radę. Pamiętajmy jednak, że buraczki mocno barwią skórę. Wywar lub wodę doprowadzamy do wrzenia i dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz starte warzywa. Dorzucamy także por posiekany na drobno. Całość gotujemy przez około 25 minut pod przykryciem.

Zupa buraczkowa z kaszą bulgur
Zupa buraczkowa z kaszą bulgur

Następnie dorzucamy suchą kaszę bulgur, w związku z tym dalej gotujemy zupę jeszcze przez około 10 minut aż do miękkości kaszy. Doprawiamy solą pieprzem wedle uznania oraz majerankiem, dodajemy śmietanę lub mleko owsiane. Na koniec dodajemy świeżo posiekany koperek i/lub natkę pietruszki. Po około 5 minutach z pewnością zupa jest już gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *