Zupa grzybowa kojarzy mi się bardzo miło, bo z Wigilią. Oprócz Wigilii udaje mi się ją zrobić kilka razy do roku. Kluczem do smacznej „grzybowej” są oczywiście grzyby. Ja mam to szczęście, że w mojej rodzinie są zapaleni zbieracze grzybów od pokoleń, więc i mnie coś skapnie z ich podbojów leśnych.

zupa grzybowa
Zupa grzybowa z suszonych grzybów

 

Niestety, ale te grzyby suszone, które są w sklepie zazwyczaj zawierają same ogonki, a to kapelusze nadają cały aromat, a poza tym zaopatrzone są w suszone proteinki, tak mówię na wszelakie pędraki, z których niedokładnie oczyszczone są grzyby, a które później pływają w zupie. Fuj, od jednego z takich incydentów zraziłam się do kupowania suszonych grzybów w sklepach choć nie wykluczam, że gdzieś można znaleźć takie, które nie zawierają leśnych dodatków.

Składniki na zupę grzybową dla 4-5 osób:

  • 10 suszonych grzybów średniej wielkości
  • Marchewka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • Mała cebula
  • Około 2 l wody
  • Łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany 12 procent
  • Sól, pieprz
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka siekanego koperku

zupa grzybowa

Przygotowanie:

Grzyby starannie opłukać, zalać wodą i na kilka godzin odstawić. Gotujemy wywar warzywny z wody, marchewki, pora, selera z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

W międzyczasie wymoczone grzyby kroimy na małe kawałki i podsmażamy na łyżce masła (nie wylewamy wody, w której moczyły się grzyby), dorzucamy posiekaną cebulę i jeszcze chwilę podsmażamy i całość dodajemy do wywaru, podobnie wodę z moczenia grzybów dolewamy do wywaru i gotujemy aż do miękkości grzybów.

Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną zupą oraz sól i pieprz wedle uznania do smaku, posypujemy koperkiem, podajemy z ulubionym makaronem. Oto moja zupa grzybowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *