Zupa krem z cukinii z dodatkiem świeżej mięty to zdrowy, dietetyczny i smaczny pomysł na szybki obiad. Mała liczba składników, łatwość przygotowania, aromat przypraw i ziół to jej główne zalety.
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo w kuchni. Pasuje w każdym daniu. Jako dodatek do surówki obiadowej, jako dodatek na grilla, jako spaghetti warzywne, w formie placków czy właśnie jako zupa krem. Szczególnie, że można zupę krem z cukinii jeść jako chłodnik, a więc na nadchodzące lato idealnie.
Składniki (na 4-6 porcji):
- 1,5 l wody filtrowanej
- 2 cukinie
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Mały kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- Garść świeżej mięty
- 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe
- Sól, pieprz do smaku
- Płatki migdałów do posypania
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka śmietany lub pół szklanki mleka migdałowego
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. W tym czacie obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, myjemy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojone warzywa na złoty kolor i dodajemy do garnka z wodą. Gotujemy do miękkości około 15 minut.
Wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy mleko migdałowe lub śmietanę oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Liście mięty siekamy na drobno i dorzucamy do garnka.
Następnie całość blendujemy na gładką masę. Zupa krem z cukinii gotowa. Podajemy z płatkami migdałów i listkami świeżej mięty. Smacznego!