Tydzień bez zupy-kremu tygodniem straconym. Krem z pora jest stosunkowo szybki do zrobienia i naprawdę smaczny. Nie trzeba się też przy nim za bardzo napracować. Przepyszny z dodatkiem grzanek serowych. U mnie w wersji z pieczywem chrupkim, pełnoziarnistym i sosem balsamicznym.

Zupa-krem z pora
Zupa-krem z pora

Krem z pora to jedna z takich zup, które mogę jeść często. Często niedoceniane warzywo jest naprawdę zdrowe, bo w porze mamy witaminę E, która przyśpiesza regenerację komórek organizmu, opóźnia starzenie oraz pomaga w leczeniu męskiej bezpłodności. Także witamina C, jako znany antyutleniacz zwalcza wolne rodniki oraz podnosi jakość układu odpornościowego. I jeszcze witamina A, która korzystnie działa na wzrok. Dodatkiem do tych witamin jest kompleks składników z grupy B, które ma korzystne działanie na procesy umysłowe. Czy trzeba jeszcze przekonywać?

Składniki (na około 5 porcji):

  • 2 litry bulionu z indyka
  • 2 marchewki
  • 2 pory średniej wielkości
  • Kawałek selera
  • 2 duże ziemniaki
  • Ząbek czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki
  • Łyżka masła
  • Łyżka śmietany 12 procent
  • Sos balsamiczny

Przygotowanie:

Por przekrawamy wzdłuż i myjemy dokładnie, a następnie siekamy na drobno. Na łyżce masła podsmażamy aż do zarumienienia (nie przypalając). Wrzucamy do gotującego się bulionu.

Pozostałe warzywa obieramy, kroimy w kostkę i również przesmażamy, dorzucamy do gotującego się pora.

Wszystko razem gotujemy 20 minut, aż warzywa zmiękną, następnie dodajemy łyżkę śmietany, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Całość blendujemy. Podajemy z sosem balsamicznym. Mniam!

Zupa-krem z pora
Zupa-krem z pora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *