O zaletach szpinaku nie ma co pisać, bo chyba są znane wszystkim. Dlatego propozycja na obiad to zupa krem ze szpinaku. Prosta w wykonaniu i bardzo pożywna.

Zupa krem ze szpinaku
Zupa krem ze szpinaku

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 marchewka
  • 4 niewielkie ziemniaki
  • około 5 cm białej części pora
  • 1 ząbek czosnku przecisnięty przez praskę
  • pół szklanki białego wytrawnego wina (nie jest konieczne)
  • 1 lyżka masła
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz do smaku
  • pół szklanki mleka
  • świeżo starty parmezan do posypania
  • prażona mieszanka pestek słonecznika, dyni i orzechów pinii (może być sam słonecznik)
Zupa krem ze szpinaku
Zupa krem ze szpinaku

Przygotowanie:

Przygotowujemy garnek, w którym będziemy gotować zupę oraz patelnię. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła. Ziemniaki, marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni i wrzucamy do garnka. Podobnie robimy ze szpinakiem, gdy jest za mało pozostałego na patelni tłuszczu można dodać jeszcze odrobinę masła. Dorzucamy por posiekany na drobno i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażamy i dolewamy na patelnię wino. Gdy nie mamy wina, od razu wszystko przerzucamy do garnka. A gdy gotujemy z winem, czekamy chwilę aż odparuje nadmiar alkoholu i także przerzucamy do garnka.

Wszystko zalewamy bulionem. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Na koniec zabielamy mlekiem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chwilę jeszcze gotujemy i po lekkim wystudzeniu blendujemy na gładki krem (pamiętajmy aby przed blendowaniem pozbyć się liści laurowych i ziela angielskiego). Podajemy ze świeżo startym parmezanem i pestkami uprażonymi na suchej patelni. Dla miłośników szpinaku zupa krem ze szpinaku to niebo w gębie.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *