Zupa szczawiowa jak u mamy, no może prawie jak u mamy, bo tak dobrej nigdy nie da się odtworzyć, ale i tak jest pyszna. Łatwo się ją przygotowuje, jest smaczna i zdrowa,warto ją jeść, ale nie za często. Dlaczego?

Na straganach jest już sporo szczawiu, warto więc choć raz w sezonie letnim skusić się na tradycyjną, polską szczawiową. Dlaczego? Szczaw to roślina, której właściwości zdrowotne znane są od dawna.

Ma wiele wspaniałych właściwości, między innymi dzięki zawartości garbników zapobiega biegunce, ponieważ garbniki działają ściągająco na błony śluzowe jelita grubego. To także wspaniały sposób na niejadków, gdyż substancje zawarte w szczawiu działają pobudzająco na apetyt. Szczaw posiada właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze.

Zupa szczawiowa

Ale uwaga, szczaw zawiera sporo kwasu szczawiowego, który wiąże zawarty w pokarmie wapń i robi go nieprzyswajalnym przez organizm. Z tego powodu należy dodawać do potraw ze szczawiem śmietanę, jogurt lub jajko w celu uzupełnienia wapnia. Nie należy go też łączyć z innymi pokarmami zawierającymi kwas szczawiowy, jak na przykład botwina. Szczaw może też powodować alergie, do objawów należy katar, łzawienie oczu, czy ból głowy. Nie powinno go być w diecie u osób chorujących na osteoporozę, reumatyzm czy choroby pęcherzyka żółciowego

Zupa szczawiowa

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 2,5 l wody filtrowanej
  • Włoszczyzna (pęczek- 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora oraz selera)
  • Pęczek szczawiu (około 400 g)
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki śmietany 12 procent
  • Szponder wołowy – kawałek
  • Świeży koper
  • Sól, pieprz do smaku

Zupa szczawiowa

Przygotowanie:

W garnku umieszczamy szponder (może być dowolne inne mięso lub w wersji wegetariańskiej bez). Zagotowujemy, dodajemy obrane marchewki, pokrojone w kostkę, pietruszkę i selera również pokrojone w kostkę oraz por posiekany w krążki i przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy około 45 minut (w wersji bezmięsnej krócej – do zmięknięcia warzyw).

Zupa szczawiowa

Szczaw dokładnie umyć, wysuszyć i posiekać na drobno, dodać do zupy. Gotować przez 5 minut. W małej miseczce lub słoiku odlać nieco gorącej zupy i wymieszać ze śmietaną. Wlać do zupy i wymieszać. Delikatnie zagotować.

Zupa szczawiowa

Doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą i posiekanym koperkiem. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, ziemniakami lub makaronem. U mnie z samym jajkiem. Zupa szczawiowa jak u mamy gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *